Milyen tablet való nekem?

Nagyon nehéz jó tanácsot adni a táblagép vásárlásához. A fő gond az, hogy annyira gyorsan fejlődik manapság a számítástechnikának ez a területe, hogy amit ma leírunk, az lehet, hogy fél év múlva már elavult dolognak számít. Ennek ellenére most megpróbálunk rendet teremteni ebben a témában.

Táblaszámítógépek és tabletek

Táblagépnek több mindent is mondanak manapság. Architektúra alapján két fajta táblagépet vehetünk, amelyek olyan mértékben különböznek egymástól, hogy összekeverésük igen nagy problémát okozhat, lássuk, melyik micsoda!

Lenovo ThinkPad X201t, egy jellegzetes táblaszámítógép

Táblaszámítógépek. Nevezik még Table PC-nek (magyarul tábla PC) is őket. Ezek hagyományos PC-k, azzal a különleges tulajdonsággal, hogy a hagyományos helyett érintőképernyőjük van. Leginkább laptop formában szoktak elénk kerülni – lehetnek elforgatható kijelzős változatok, és olyanok is, amiknek billentyűzete sincs – vagy valamilyen vázba egybeépítve, azaz kioszk kiszerelésben. PC-s, elsősorban Windows-os alkalmazások futtatására alkalmasak. A Windows a 7-es verziótól fogva tökéletes támogatást ad az érintőképernyők kezeléséhez (virtuális egér- és billentyűzet használat), a Windows 8 pedig még inkább érintőképernyőre fókuszál. Korábbi verziókat, vagyis a Windows XP-t és Vistát nem igazán érdemes rájuk telepíteni.
Ha táblaszámítógépet szeretnénk vásárolni, akkor leginkább a laptopok vásárlási tanácsainál érdemes a továbbiakban körbenéznünk.

Tabletek. Szokás őket táblagépeknek is nevezni, ez azonban könnyen összekeverhető az előbb említett táblaszámítógépekkel. Emiatt mi következetesen a tablet megnevezésnél maradunk a jövőben. A tabletek nem PC-k, hanem eleve mobil alkalmazásra tervezett készülékek, mobil munkára kitalált operációs rendszerrel. Ha nagyra nőtt okostelefonnak tekintjük őket, elsőre nem is tévedtünk sokat, hiszen operációs rendszerük is az eredetileg okostelefonokra írt rendszerekből fejlődött ki. A legtöbb esetben az adott gyártó okostelefonjaihoz elérhető alkalmazások, az úgynevezett appok tableteken is futtathatók. A tabletek elsősorban a kijelző nagyságában és az erősebb hardverben (processzor, memória) tudnak az okostelefonok fölé emelkedni.

A tabletek megjelenése

Apple iPad, az első tablet

Csakúgy, mint az e-book olvasók, a tabletek termékkategóriája is rendkívül újnak számít: habár már voltak kezdeményezések az Apple iPadja előtt is, ezek mindegyike megelőzte a korát, így dugába dőltek, nem lettek sikeresek. Mostanság azonban a netezés új aspektusai kerültek előtérbe: a blogolás mondhatni „kezd kimenni a divatból”, az énblogok helyét kezdik átvenni a közösségi alkalmazások és mikroblog-rendszerek – a Twitter, a Tumblr, illetve a legnagyobb, a Facebook. Emellett megjelentek az alkalmazások, afféle miniprogramok, a segítségükkel pedig sokkal könnyebben és gyorsabban oszthatjuk meg a nagyvilággal, hogy épp mi és hol történik velünk.

Az okostelefonok gyors elterjedése hozta magával azt az igényt, hogy jó lenne, ha az okostelefonok „testvéreként” használhatnánk egy olyan hardvert, amely nagyobb, mint egy mobil, többet is tud, ám hordozható, gyors és könnyen kezelhető. Nagyszerű érzékkel jött rá erre Steve Jobs, az Apple cég feje, amikor piacra dobta az iPad névre hallgató tabletet 2010-ben. Habár a szakértők nem tudták mire vélni az iPad megjelenését, hamar kiderült, hogy erre a termékre tényleg valós igény van, így a többi gyártó is gyorsan igyekezett felzárkózni az Apple mellé. A továbbiakban összehasonlítjuk a tableteket a laptopokkal, valamint bemutatjuk a legfontosabb operációs rendszereket, hogy könnyebb legyen a választás.

Elöljáróban annyit, hogy összesen négyfajta nagyobb tablet-architektúra közül választhatunk gyártó, illetve operációs rendszer szerint: ezek az Apple iPadek, az Android-alapú tabletek, a Blackberry PlayBookok és a Windows RT-s tabletek. A következő oldalakon bemutatjuk az egyes tabletfajtákat, hogy könnyebb legyen a választás. A diákoknak (és mindazoknak, akiknek szűkösek az anyagi kereteik, viszont nap, mint nap magukkal szeretnék hurcolni laptopjukat) olyan modellek az ideálisak, amik nem túl drágák, kicsik, így könnyen hordózhatóak, mégis robosztusak és strapabírók.