Mi az az e-book olvasó és mire való?

Nincs még olyan hardver a számítástechnikához kapcsolódó eszközök piacán, amely annyira fiatal lenne, mint az e-book olvasók csoportja, hiszen mindössze néhány éve kezdtek el terjedni az ilyen készülékek – ráadásul az e-book olvasók megjelenésével több olyan fogalom is napvilágot látott, amelyeket érdemes tisztázni a vásárlás előtt.

Alapvető tudnivalók

A negyedik generációs Amazon Kindle, az egyik legnépszerűbb e-book olvasó

Először is, érdemes tisztázni, hogy az e-book olvasó egy célhardver: arra szolgál, hogy a felhasználó könyveket – jelen esetben elektronikus olvasmányokat, azaz e-bookokat – olvasson rajta. Az e-book olvasókat tehát még véletlenül sem szabad összekeverni a tabletekkel, ugyanis bár egy e-book olvasónál megjelenhetnek olyan plusz funkciók, mint többek között az internetezés vagy a zenehallgatás lehetősége, mindenesetre ezek nem tekinthetők elvárásnak. Az e-book olvasók között alapvetően az tesz különbséget, hogy milyen e-book formátumokat támogatnak, valamint milyen a megjelenítőtechnikájuk, mennyire gyorsak lapozáskor, vagy hogyan lehet használni a beépített billentyűzetet.

Tény, a tablet gyorsabb és reszponzívabb, mint egy e-book olvasó, utóbbiak viszont nem fárasztják annyira a szemet, napfényben is kiválóan olvashatók, ráadásul a speciális kijelzőtechnológia révén rendkívül keveset fogyasztanak, jó pár estét vagy utazást átvészelhetünk velük. Természetesen egyszerűségük a tömegüket tekintve is kifizetődik.

Az ideális kijelző e-inkes

E-ink kijelző

Az e-book olvasók megjelenítője csekély kivétellel e-ink alapú. Az e-ink elektronikus tintát jelent: ez egy olyan technológia, amelynek az alkalmazásával minimálisra csökkenthető az e-bookoknak a valódi, papíralapú könyvektől való eltérése. Nem tükröződik (az LCD-kijelzőktől eltérően), remekül olvasható napfényben, ráadásul nagyon kevés energiát használ fel. Ennek köszönhetően az e-book olvasók akár több hétig is bírják egy töltéssel. A legtöbb esetben szürkeárnyalatos képekre számíthatunk az ilyen technológiát használó eszközöknél, jóllehet már zajlik a színes e-ink technológia fejlesztése is – ezek most még nagyon drágák és ritkán fellelhetők.

Leszögezhetjük tehát, hogy LCD-kijelzős készülékeknek e-book olvasóként nem sok értelmük van. Annak, aki csak néha szeretne a hardverén könyvet olvasni, mellette viszont más alkalmazásokat is szeretne használni, inkább tabletre van szüksége. Azonban akik sokat olvasnak, nem akarják egy-egy nyaralásra magukkal cipelni a könyvespolcukat, valamint fontos számukra, hogy sokáig bírja energiával a hardverük az olvasást, inkább e-inkes kijelzőjű e-book olvasót válasszanak, lévén pont erre találták ki őket. Az e-book olvasókból kihagyták azokat a funkciókat, amelyek inkább pluszt jelentenek, ezáltal olcsóbbak és könnyebben hordozhatók, ami nagy előny a papír alapú könyvek kiváltásánál.

Extrák, amik ritkán számítanak

Ilyen plusz funkció például az internetelérés: az Amazon Kindle-t beépített 3G- vagy Wi-Fi-modemmel is megvásárolhatjuk, azonban tapasztalataink szerint a szürkeárnyalatos kijelzőn nem nagy élmény internetezni. Továbbá elég lassú is, ezáltal valóban csak a legfontosabb dolgoknak érdemes a Kindle-ön utánajárni az interneten. Tehát ha szeretnénk gyorsan internetezni, akkor érdemes inkább egy tabletet választani.