Találd meg a megfelelő típust!

Feltételezhetően van már valamilyen elképzelésed azzal kapcsolatban, hogy mennyit akarsz számítógépedre költeni és mire szeretnéd használni. De hogyan döntheted el, ezeknek az elképzeléseknek mely gépek tesznek eleget? Rengeteg méretben, kinézetben és konfigurációban állnak a rendelkezésedre, ráadásul gyorsan tűnnek fel az egyre újabb technológiák. Ezen kívül nemrég megjelent a Microsoft Windows Vista operációs rendszere, és ez sem teszi egyszerűbbé a döntést. Az alábbiakban a tipikus felhasználói igények csoportosításával próbálunk segítséget nyújtani a választásban.

Általános célú vásárló

Manapság 170-200 ezer Ft-ért már olyan PC-t kapsz, ami kétmagos processzorral fut és elég kapacitással rendelkezik az igényesebb programok gyors futtatásához is, minden gond nélkül képes képek, mp3 hangfájlok, videók gyors kezelésére, megjelenítésére/lejátszására, és a manapság kapható játékok többségének futtatására is – egy átlagos felhasználónak ennél többre nincs is szüksége. Könnyen válthatsz vele Windows Vistára is, ha eredetileg nem nem ezzel az operációs rendszerrel veszed meg, és élvezheted annak extra Aero vizuális effektjeit is.

Ha csak ennek a felét költöd is új számítógépre, akkor is el fogja tudni látni az alapfeladatokat késleltetés nélkül, igaz a 3D-s játok meglehetősen szaggatottan fognak futni. Egy ilyen olcsó gépben is lehet kétmagos CPU (ennél alább manapság nem érdemes adni, kivéve ha még ennyit sem tudsz rákölteni az új PC-re), de a Windows Vista telepítésénél már nehézségek támadhatnak. Hogy az rendesen futhasson, legyen a gépen legalább 1 GB memória, és vegyél egy 128MB-os grafikus kártyát is hozzá: ekkor az Aero effektek is fognak futni– bár ez meglehetősen leterheli a gép kapacitását. Az Apple-nek még nem határozta meg a rendszerkövetelményeket Mac OS X Leopard operációs rendszeréhez, de az biztos, hogy Mac Mini vagy az iMac változatok megfelelőek a mai átlagember igényeinek.

Főbb jellemzők
AMD Athlon 64 X2, Intel Core Duo (Mac Mini-ben vagy iMac-ben), vagy Intel Core 2 Duo processzor
1GB DDR2 memória
250GB-os vagy 300GB-os winchester
128MB, DirectX 9 grafikus kártya az ATI-tól vagy Nvidia-tól
DVD-író
17 – 19 inch-es LCD
2 hangszórós vagy 2.1-es hangfal szett
Windows Vista Home Premium vagy Apple OS X
Apple iLife vagy Microsoft Works Suite 2006 ill. Openoffice.org

Teljesítmény-megszállott

Egy csúcsgép megvételét semmiképpen sem fogod olcsón megúszni. 400 és 600 ezer Ft között már megfelelő PC-t találhatsz, ha játékra vagy tervezési feladatokra szeretnéd használni. Ehhez ajánlani tudjuk az Intel Core 2 Duo processzort és hozzá akár 4GB-os DDR2 RAM-ot. Nagy kapacitású és gyors winchesterre lesz szükséged mindenképpen, sőt lehet hogy több darabra is, ha például videó fájlokat is szeretnél szerkeszteni gépeden. Ezen kívül elmaradhatatlan kellék a DVD-író is. Ha inkább tervezésre használod a gépet, az Apple Mac Pro (a Power Mac Intel processzorral futó verziója) tűnik ígéretesnek. Általánosságban azonban az Apple gépek helyett inkább a Windows környezetet ajánljuk, ha inkább játszani akarsz a gépen.

A grafikus kártya kiválasztása nehezebb ügy. Jelenleg épp leginkább a Nividia által gyártott GeForce 7950 GX2 kártyát tudjuk ajánlani. Ez egy 2 chipet tartalmazó kártya, és bár meglehetősen drága, mégis ez éri meg a legjobban a játékorientált vásárlónak. Vannak még 256MB-os, középkategóriás grafikus kártyák, amik szintén megfelelőek lehetnek az igényeidnek. Ha Windows Vistát szeretnél használni, a következőket gondold meg jól: ha most megveszed a kártyát, kitűnően fognak vele futni Vistában a játékok, de néhány hónapon belül a 3D játékok egy új generációja is megjelenik, így valószínűleg a Nvidia és az ATI is új 3D grafikus kártyákat fog piacra dobni idén, amik megfelelnek az új játékok igényeinek. Tehát érdemes megvárni ezek megjelenését, ha mindenképp a legjobb minőséget akarod játékok terén.

Főbb jellemzők
Intel Core 2 Duo E6600, E6700 vagy Core 2 Extreme X6800 processzor
2 – 4GB-os, 667MHz-es DDR2 memória
500GB-os 7,200rpm-es Winchester(ek)
512 Nvidia GeForce 7950 GX2 grafikus kártya
2 db DVD-író
19 – 21 inch-es LCD
Digitális 5.1-es hangfalak
Windows Vista Ultimate vagy Home Premium
Microsoft Office, DVD-összeéllító program

Házimozi-kedvelő

Manapság a legtöbb operációs rendszer vagy médialejátszó program képes szórakoztató központként funkcionálni, és emiatt úgy gondolhatod, hogy talán már fölösleges is a ‘házimozi-PC’ kategóriát fenntartani, pedig ez egyáltalán nem igaz így. A nappali szórakoztató-sarkába a tévé mellé nem a legjobb ötlet egy nagy monstrumot helyezni – és nagyszerű, hogy mostanra már számtalan extra kis méretű gépet lehet kapni (mint pl. az Apple Mac Minije vagy a Shuttle XPC X200M). Ha a gépedet összekötöd a tévéddel és a digitális zenelejátszóddal, rajtuk megnézheted a letöltött videókat, ill. lejátszhatod a letöltött zenéket – ehhez pedig fölösleges akkora kapacitás, mint amekkora a hagyományos asztali számítógépeknek van. Olcsóbb gépek esetén némi minőségromlással kell számolnod a videólejátszásban, így ha igényes vagy ilyen téren, beszerezhetsz pl. egy nagyobb, házimozi-erősítő formájú és méretű gépet egy jobb videokártyával, ami sokat javít a dolgon.

Egy másik dolog ami megfontolandó média PC esetén: a TV-t használni képernyőként nagyszerű megoldás, ha elsődlegesen arra használod a gépet, hogy a PC-re letöltött videókat megnézhesd TV-n, azonban kényelmetlen lehet, ha sokat e-mailezel és internetezel is emellett. Egyre többen választják azt a megoldást, hogy két gépet vesznek: az egyik egy TV-vel összekötött média PC, a másik pedig egy asztali számítógép a hagyományos feladatok megoldására. Az asztali gép ekkor is tárolhatja a média fájlok egy részét, ha azoknak nincs elég hely a média PC-n.

Főbb jellemzők
Intel Core vagy Core 2 Duo vagy Athlon 64 X2 CPU (az elsődleges szempont, hogy a gép csendesen és kevés melegedéssel működjön, nem a teljesítmény)
1 – 2GB RAM
min. 500GB winchesterkapacitás
min. 256MB-os grafikus kártya az ATI-tól vagy a Nvidia-tól
Belső TV tuner kártya (vagy ATI All-in-Wonder grafikus kártya)
DVD-író
min. 21 inch-es LCD képernyő vagy közvetlen kapcsolódás a házimozi-rendszer tévéjéhez
vezeték nélküli billentyűzet és egér, távirányító
Front Row, Windows Vista Ultimate or Home Premium vagy egyéb média-kezelő/DVR szoftver (pl. a nyilt forrású, Linux-alapú MythTV)

Otthoni dolgozó

A jó minőségű grafika nem tartozik az elsődleges szempontok közé, ha otthoni munkára szeretnéd gépedet használni (kivéve persze ha tervezői munkáról van szó), de elég kapacitása kell legyen ahhoz, hogy számos irodai program futhasson rajta egyszerre (ennek a követelménynek megfelel egy kétmagos CPU). Érdemes még befektetni egy nagyobb méretű lapos képernyőre is. Igaz, ha a Microsoft Vista operációs rendszerét szeretnéd futtatni rajta, több követelménynek is eleget kell tennie a gépnek: többek közt legalább 512MB-os rendszermemóriára és DirectX 9-kompatibilis videokártyára van szüksége. Így 1 GB RAM és legalább 128 MB külön videomemória alatt nem lehet megúszni (a videomemóriára a Vista Premium Aero effektjei miatt van szükség). Egy iMac is teljesen megfelelő a célra, csak egy kicsit drágább egy átlagos irodai PC-nél.

Főbb jellemzők
Középkategóriás AMD Athlon 64 X2 vagy Intel Core 2 Duo processzor
1GB-os DDR memória
250 – 300GB-os winchester
DVD-író
128MB-os ATI vagy Nvidia grafikus kártya
19 vagy 21 inch-es LCD képernyő
Windows XP Pro vagy Mac OS X operációs rendszer
Microsoft Office XP, Works Suite 2006 vagy Openoffice.org; Apple iWork '06