A megfelelő processzor és memória kiválasztása

Ezen a téren nehéz a választás, hiszen a PC-k teljesítményskálája igen széles, a csupán alapfeladatok ellátására alkalmas olcsó gépektől a nagyteljesítményű modellekig, amin a legújabb 3D-s játékokat kiprobálhatod és videót szerkeszthetsz. A gép teljesítményét mind a processzor típusa, mind a memória mérete nagymértékben befolyásolja. Az alábbiakban megpróbálunk segíteni a választásban.

Lehetőségek: Processzor | Memória

Processzor

A CPU (Central Processing Unit, központi feldolgozó egység) a PC "agya", így annak a legfontosabb része. Általánosságban elmondható, minél nagyobb sebességű processzor van benne, annál jobb a gép teljesítménye, bár a választásnál ennél azért több szempontot is figyelembe kell venni. Például kezdetnek el kell döntened, melyik gyártó termékét veszed meg: a két legnagyobb processzorgyártó az AMD és az Intel. Az AMD chipjei alacsonyabb sebesség mellett érnek el hasonló teljesítményt, mint az Intel termékei. A legújabb PC-k nagy része ún. kétmagos processzorral rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanazon a chipen két feldolgozó egység, vagyis két ‘agy’ is helyet kap.

A kétmagos CPU-k elég jó áron kaphatóak és egyre elterjedtebbek. Például itt van az Apple kb. 160 ezer Ft-os Mac Mini Core Duo kétmagos rendszere, és egy komplett Windows-t futtató kétmagos CPU-val szerelt konfigurációt is be lehet szerezni 150-200 ezer Ft-ért. A kétmagos processzorral rendelkező gépek még ugyan nem érték el a 80-120 ezer Ft-os olcsó árkategóriát, de ez is csak idő kérdése. Előnyük, hogy kifejezetten támogatják párhuzamosan több program futtatását, digitális képek, zenék és videók kezelését, és persze bármi mást, amit manapság elvárunk egy számítógéptől. A Windows Vista kifejezetten ilyen processzorokkal rendelkező gépekre lett megírva.

Jelenleg a legmodernebb technológiájú termék az Intelé, ez az új Core 2 Duo processzor. Ezt 2006 júliusában dobták piacra, és kevesebb pénzért nagyobb teljesítményt nyújt, mint az AMD hasonló Athlon 64 X2 chipje. Az AMD előnye ezzel szemben, hogy előállította terméke speciális, alacsony fogyasztású változatát is. Még nem kapahatók mindenhol (többek között a HP számítógépeiben jelennek meg elsőként), de ha egy kisebb gépet akarsz venni, érdemes ilyet választani, mert kisebb PC-hez nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. Ha még nem vagy biztos a méretben, az Intel Core 2 Duo processzorát ajánljuk leginkább.

Processzortípus Asztali gép típus Előnyök, hátrányok
AMD Athlon 64 Olcsó vagy középkategóriás Ezek az egymagos chipek még mindig megtalálhatóak az egyszerűbb gépekben, és bár a saját idejükben nagyon jól megállták a helyüket, manapság már árban és teljesítményben is messze lekörözik az AMD és az Intel más termékei. Ha ilyen gépet veszel, nem érdemes rá 80-90 ezernél többet költeni.
AMD Athlon 64 FX Nagyteljesítményű Az AMD eddig élvonalban lévő kétmagos chipjeit már felülmúlják teljesítményben az Intel Core 2 Duo processzorok. Bár az AMD emiatt aztán csökkentette árait, még mindig kevésbé vonzó lehetőség maradt az Intel termékek teljesítményéhez és áraihoz képest. Természetesen gyorsak, és elég tartósak is, de olcsóbban is kaphatsz még gyorsabb gépeket Intel Core 2 Duo processzorral.
AMD Athlon 64 X2 Olcsótól a nagyteljesítményűekig Az Intel Core 2 Duo chipjei felülmúlták ezt a mindeddig népszerű kétmagos processzort is. Amivel az AMD Athlon 64 X2 még mindig többet nyújt, azok az energiatakarékos változatai a chipeknek, amik alig melegednek, és mégis majdnem akkora a teljesítményük, mint teljes áramfelvételű párjuknak. Alapvetően azonban nem ajánljuk az Athlon 64 X2 alapú számítógépet, legfeljebb akkor, ha sokkal olcsóbbak, mint az ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező Core 2 Duo alapú PC.
AMD Sempron Olcsó Ezeket az olcsó, egymagos chipeket még megtalálhatjuk néhány nagyon olcsó, 100 ezer alatti áron kapható PC-ben. Nem valószínű, hogy sokáig maradnak még a piacon, számuk máris erősen megcsappant. Némi árcsökkentés után az AMD kétmagos, 64 bites Athlon 64 X2 processzorai megtalálhatóak 200 ezer Ft alatti gépekben is, az egymagos Athlon 64 pedig a legolcsóbb árkategóriába szorult, akárcsak az AMD Sempron.
Apple PowerPC G5 Mac Mini, iMac, és Power Mac PowerPC G5 processzort nem fogsz találni közvetlenül az Apple-től vett termékekben, de vannak más kereskedők, akiknél találkozhatsz ilyennel. Elég gyorsak a rendszeres használathoz, de nem éri meg sokat költeni rá, hiszen az új Mac gépek az Intel Core, és Core 2 Duo processzorokkal sokkal gyorsabbak.
Intel Celeron D Olcsó Az AMD Sempronhoz hasonlóan valószínűleg ez a fajta chip sem lesz már sokáig forgalomban, legfeljebb a legalacsonyabb kategóriájú gépekben. Az Intel Core 2 Duo chipek feltűntek a középkategórás gépekben, ezenkívül az Intel valószínüleg áthagyományozza a Pentium nevet az olcsóbb gépek processzoraira. Bár a Celeron hivatalosan még nem tűnt el, már egyátalán nem éri meg használni, hiszen a jobb Pentium D és Pentium 4 processzorok sem túl drágák.
Intel Core Olcsó és középkategóriás Bár az Intel Core processzort eredetileg laptopokba tervezték, asztali számítógépekben is igen elterjedt a használata, főleg az iMac és Mac Mini gépekben. Egymagos (Core Solo), és kétmagos (Core Duo) változatban is létezik, nagyteljesítményű, gyors és megbízható működésű, különösen előnyös kis méretű SFF gépekhez. Ennek ellenére úgy gondoljuk, nem sokáig lesz ennyire keresett, hiszen az Intel újabban Core 2 Duo-ra váltott a laptopokban is. Így leginkább a Mac gépekben és néhány Windows-t futtató PC-ben lesz megtalálható, de amíg jó áron adják, megéri ilyet választani.
Intel Core 2 Duo Olcsóktól a nagyteljesítményűekig A vezető Intel processzorok gyorsak, jó a teljesítmény-kihasználásuk és jó áron kaphatók. Megtalálhatók mindenféle árkategóriában. A Core 2 Duo kétmagos, 64 bites CPU, a forgalomban lévő alkalmazásokat mind gond nélkül futtatja, és a Windows Vista-val se lehet problémája. Ezt a processzort tudjuk a leginkább ajánlani.
Intel Pentium D Olcsó és középkategóriás Középkategóriás, kétmagos chipek, amelyek sosem voltak túl népszerűek, mivel az AMD Athlon 64 X2 chipjéhez képest elég gyenge teljesítményt nyújtanak, ráadásul túl sok hőt termelnek és nagy áramfelvételűek. Mindenesetre elég gyorsak a legtöbb feladat elvégzéséhez, olcsóbb gépekben találhatók meg leginkább. Ha ezen a terméken gondolkozol, mindenképpen nézz utána, nem kapható-e Athlon 64 X2-alapú PC azonos tulajdonságokkal.

Memória

Az, hogy milyen típusú és mekkora memóriát raksz a gépbe, nagymértékben befolyásolja annak teljesítményét. A Microsoft legalább 512MB-t ajánl a Vista futtatásához, de bőven megéri az árát ezt megduplázni. A memóriák már korántsem kerülnek annyiba, mint egykoron: a legtöbb esetben nem érdemes 1GB alatti mérettel beérni.

Kétféle dolgot érthetünk a memória sebességén: azt a sebességet, amivel a CPU-val kommunikál (pl. 400MHz), vagy az adatsávszélességet (3.2GB/s vagy PC3200).

Az újabb rendszerekben kétfajta memóriatípust találhatsz: DDR SDRAM –ot és DDR2 SDRAM –ot. A régebbi AMD Athlon alapú rendszerek csak a DDR-t támogatják, aminek a sebessége általában 400MHz. 333MHz-es memóriával rendelkező modelleket is látni, de ezek már nagyon elavultak. Jelenleg minden Intel processzort támogató chipkészlet (pl. Socket AM2) DDR2 memóriát támogat, aminek a sebessége lehet 533MHz, 667MHz vagy még nagyobb.