Milyen webkamerát válasszak?

Felgyorsult világban élünk, ahol egyre több időt töltünk a számítógépünk előtt és egyre nagyobb szükségünk van a gyors információcserére. Lehet szó akár a személyes kapcsolattartás egyik módjáról vagy az irodai kommunikáció eszközéről, esetleg biztonságtechnikai funkciókra vágyunk, a különféle számítógépre csatlakoztatható webkamerák jó szolgálatot tehetnek nekünk.

Kamera vásárlása előtt természetesen azt kell mérlegelnünk elsőként, hogy kívánjuk az adott készüléket számítógépükhöz kötni. Erre háromféle lehetőségünk is van, mindegyiknek más-más előnyei és hátrányai vannak.

Analóg videokamerák

Egy egyszerű USB-s kamera hozzá adott mikrofonos fejhallgatóval
Egy egyszerű USB-s kamera hozzá adott mikrofonos fejhallgatóval
Ezek BNC-csatlakozóval, igen ritkán jack-dugóval ellátott készülékek. A BNC csatlakozónak hála közvetlenül ráköthetők televízióra és videofelvevőre, de számítógépre csatlakoztatni csak videodigitalizáló hardveren (pl. tévévevő kártyán) keresztül lehet őket. Elsődleges felhasználási területük manapság a biztonsági rendszerek kiszolgálása. PC-n általában speciális, több bemenetes biztonsági rögzítőkártyákhoz szokás kötni őket, így az adott számítógép több helyiség védelmét is el tudja látni.

Az analóg kamerák felbontása kicsi; mivel a tévészabványhoz kötődnek, ezért ez legfeljebb 720×576 képpont lehet, de általában 640×480 vagy kevesebb. Bár elérhetők színes modellek is, az analóg kamerák többsége fekete-fehér, hiszen a biztonsági feladatokhoz szükségtelenek a színek.

Az analóg kamerák külön táplását, azaz elektromos tápegységet igényelnek, viszont igen igénytelenek; akár több tízméternyi távolságra is lehetnek a megfigyelő monitortól, illetve számítógéptől.

USB-s kamerák

Leginkább ezt a típust szoktuk manapság webkamerának nevezni. Gépünkhöz egyszerűen, egy USB-porton keresztül csatlakoztathatók, emiatt külön külső táplálást sem igényelnek. A ma készült kamerák többségét a Windows azonnal felismeri és használni is tudja, ám a régebbi és egyes speciális típusokhoz saját vezérlőprogram (driver) telepítése szükséges.

A kényelmes bekötésnek és használatnak viszont ára van: az USB-kábel legfeljebb 5 méter távolságig hosszabbítható meg.

IP-kamerák

Ezek a készülékek Ethernet-csatlakozóval vagy wifis módon közvetlenül a hálózatra köthetők, így nem igénylik számítógép közelségét. Természetesen elektromos táplálás igényelnek, ezért ha a PC-nek nem is kell közelben lennie, a közeli konnektor – akár csak az analóg kamerák esetében – alapkövetelmény.

Az IP-kamerák nevükhöz méltóan saját IP címmel és egy egyszerű webszerverrel rendelkeznek, ahova rácsatlakozva bármikor megfigyelhetjük a kamera látóterében zajló eseményeket, mondjuk, hogy csemeténk éppen min ügyködik.

E kamerák eleve drágábbak, mint az USB-s és analóg társaik, amennyiben még távirányíthatóak is (fókuszállítás és a kamera forgatása egy vagy két tengely körül), elsőre megdöbbentő árcédulákat találhatunk rajtuk.

Wifis eszköz vásárlásakor figyeljünk oda, hogy az általunk használt vezeték nélküli routerrel kompatibilis legyen a kamera.

Színek és éjszakai üzemmód

Azt sem árt előre eldöntenünk, hogy mikor is akarjuk majd használni a kamerát. Mint az imént már volt róla szó, a kamerák napközben kialakításuktól függően fekete-fehérben és színesben is vehetik a világot, az infrás kamerák ráadásul még sötétben is láthatnak. Ha tehát éjjel-nappal képben kívánunk lenni, infrás kamerát kell válasszunk.

Ne keverjük össze az infrakamerákat a hőkamerákkal! Az egyszerű infrakamerák nem a hőtartományban, hanem abban az azt megelőző színképtartományban látnak, amit az emberi szem már nem képes érzékelni. Ebben az úgynevezett közeli infravörös sávban egy kicsit később következik be a szürkület mint számunkra, ám teljes sötétben itt sem látnak a kamerák, azaz a különféle tárgyak hőkibocsátására nem érzékenyek. Az infrakamerák emiatt saját megvilágítással rendelkeznek, olyannal, amit mi nem látunk, de a kamera számára elég fényt biztosítanak. Ha egy kamerán sok kis LED-et találunk, biztosak lehetünk, hogy infrás készülékkel akadtunk össze.

Az infrakamerák fekete-fehér képet adnak, ám vannak olyan kombinált típusok is, amik nappali fényben színes kameraként működnek.