Miért vásároljunk mosogatógépet?

Talán mindegyik háziasszony egyetért abban, hogy a mosogatógép, a kézi mosogatás felváltója, isteni adomány. Rengeteg terhet levehet a vállunkról egy megfelelően kiválasztott mosogatógép – ehhez próbálunk segítséget adni a továbbiakban.

Kézi versus gépi mosogatás

Géppel mosogatni nem csak kényelmesebb, hanem hatékonyabb is – tisztább lesz az edény –, ráadásul energia és víztakarékosabb is a kézi megoldásnál.


Kézi mosogatás
Gépi mosogatás
Eszközhasználat
Lágyabb mosószer, ami lehetőség szerint kézkímélő, szivacs. Ezek együtt nem túl drágák (ez persze márkafüggő), viszont gyorsabban fogynak, mint a mosogatógéphez szükséges mosószerek.
Erősebb mosószer: 3×1-es mini tabletta, vagy só és mosogatógépekhez való mosószer. Drágább, mint a kézi mosogatóeszközök alkalmazása, viszont kevesebb fogy belőlük, mint a mosogatószerből. Egy mosogatáshoz elegendő egy tabletta is.
Időigény
Terítékek piszkosságától és számától függően eltérő, de több óráig is tarthat egy nagyobb családi találkozó után. Sok időt megspórol, a bepakolás pár perc alatt megtörténik, onnantól a gép leveszi a vállunkról a munkát. Programtól függő, hogy mennyi ideig tart maga a mosogatás, egyes gépeknél időzítési lehetőség is létezik.
Vízhasználat

Sok vizet fogyaszt a folyó víz melletti mosogatás.

Általában 12-16 liter.
Mosogatás hőfoka
Alacsonyabb, amennyit a mosogató személy keze kibír.

Nagyon magas, legtöbbször 75 fok, de ennél alacsonyabb hőfokot is beállíthatunk. Gyors mosogatásnál 35-40 fokon mosogat a gép, öko módban pedig középértéken.

A mosogatógép nagysága, terítékek

Konyhai áldás, azaz a mosogatógép.
Többféle nagyságban vásárolhatunk mosogatógépet, de azért nagyjából két kategóriára oszthatjuk őket aszerint, hogy hány terítékkel képesek végezni: vannak a kisebbek, 6-9 terítékes verziók, illetve a nagyobbak, 12 terítékesek. Aszerint érdemes közöttük választani, hogy hány fős a családunk, vagy hányan vagyunk lakótársak, mivel a kisebbek 1-2 embert látnak el, a nagyobbakkal pedig családi lakomák utáni mosogatást is abszolválhatunk. A kisebbek között ezenfelül sok olyan gép is található, amelyek nem beépíthetők, egyszerűen a konyhapultra helyezhetjük őket, megfelelő bekötéssel nem fognak túl sok helyet foglalni. Ezek a gyakran csak 4 terítékes gépek már inkább csak az egy-kétfős háztartásokat támogatják. A legtöbb mosogatógép egyébként 12+ fős, így közöttük könnyebb válogatni.

Azt is érdemes mérlegelni, hogy ha egy háztartásban kisebb kapacitású mosogatógépet használnak gyakran, az sok vizet fogyaszt, viszont ha ugyanez a kétfős család nagyobb mosogatógépet vásárol, akkor kevesebbszer fognak ugyan mosogatni, viszont akkorra már összegyűjthetnek annyi piszkos edényt, amennyi megtölti a gépet, így a vízhasználat mennyisége is csökken.

Egy másik érv, amely a 12+ gépek mellett szól, hogy sok gépben féltöltetes mosogatási lehetőséget is találunk, ami annyit jelent, hogy kis mennyiségű mosogatás esetén nem használ el annyi mosószert és vizet a gép, mint egyébként, teljesen telepakolva tenné. Tehát ha nem gyűlt össze annyi szennyes, ami betöltené a gépet, akkor sem kell ilyen esetben kétségbeesnünk.

Az önálló mosogatógépek mellett találkozhatunk érdekes összeépített kombinációkkal is, mint például a tűzhelybe épített mosogatógépekkel. Amennyiben elég számunkra egy kisebb mosogatógép (például azért, mert csak egy-kétfős háztartásra kell mosogatnunk), illetőleg nagyon kevés rendelkezésre álló hely van a konyhánkban, akkor a tűzhellyel egybeépített megoldás lehet számunkra a nyerő. Az ilyen tűzhelyek elég drágák, kevés is létezik belőlük, ám a helyspórolás sokszor megéri az árát.

A mosogatógépek elhelyezése, mérete

Ha nem tudjuk beépíteni, önálló gépet kell vásároljunk.
Attól függően, hogy bele tudjuk-e illeszteni a konyhánkba a gépet, kétféle irányt járhatunk: vásárolhatunk különálló vagy beépíthető mosogatógépet is. Sok újépítésű lakásban már „szériatartozék” a beépített mosogatógép, de mi magunk is megoldhatjuk a lakásunkban a mosogatógép használatát. A mosogatógépek általában 60 és 45 cm-es szélességben készülnek, azaz könnyen beilleszthetők, a szabványos kialakítású konyhabútorok közé, illetve beépíthetők azokba.

Mielőtt megvásárolnánk a mosogatógépet, nézzük meg, vagy konzultáljunk egy hozzáértővel, hogy hová köthető be a konyhánkban a mosogatógép – általában a mosogató környékén helyezkedhet el a gép, tehát ha ott nem megoldható az elhelyezése, mivel nem tudják rákötni a folyóvízre, vagy ha a konyhánknak nem olyan az elrendezése, akkor egy különálló gépet kell vásárolnunk. A különálló gépek nagyságra általában megegyeznek egy kisebb mosógéppel, könnyebb őket elhelyezni, a hozzájuk vezető csövet pedig ügyesen el lehet rejteni.