Válasszunk mikrót magunknak!

A modern konyha ma már szinte el sem képzelhető mikrohullámú sütő nélkül, hiszen mindenki szereti, ha percek alatt fel tudja melegíteni a behelyezett ételt-italt. Nem kell a gázt begyújtani vagy az ételt az elektromos főzőlapon melegíteni, egyszóval a mikrohullámú sütő legnagyobb előnye egyértelműen a kényelem és a gyorsaság.


Lássuk akkor azokat a legfontosabb szempontokat, amiket mikrosütő vásárlásakor érdemes figyelembe vennünk.

Beépített vagy szabadon álló

A mikrosütő ideális popcorn és számos más étel elkészítésére is
A mikrosütő ideális popcorn és számos más étel elkészítéséhez is
A kérdés eldöntése nem nehéz, általában a rendelkezésre álló hely adja meg erre a választ, illetve ha új konyhát tervezünk épp, akkor az egyedi igények szabnak csak határt. Az többnyire elmondható, hogy különálló típusból nagyobb a választék, ugyanakkor mindkettőből kapható különböző kis- és nagy térfogatú változat.

Sütőtérfogat

A mikrohullámú sütők sütőterének méretét literben adják meg. Itt a rendelkezésünkre álló helyet és az igényeinket egyaránt figyelembe kell venni és megtalálni az arany középutat. A választék nagy, az otthoni konyhában használatos (tehát nem hordozható) masinák gyártói 17 litertől egészen 32 literig bőséges választékkal rendelkeznek. Természetesen a térfogat erősen befolyásolja a vételárat is.

Ha nem tudjuk pontosan, mekkora mikróra is van szükségünk, keressünk 20-21 literes készülékeket, ezek a legtöbb köznapi feladatra megfelelőek.

A forgótányér átmérője

Az össztérfogat mellett az alapterület az, ami leginkább korlátozza, a berakható edényt, illetve étel méretét. Az alapterületet meg leginkább a forgótányér átmérőjéből adódik. Az általánosan használt méret a 24,5 cm, de vannak 27, 28, 32, illetve nagy ritkán 40 centiméteres tányérral szerelt berendezések is. Utóbbi két fajtára leginkább akkor lehet szükségünk, ha teljes méretű pizzát szeretnénk készíteni (melegíteni) a mikróban.

Teljesítmény, fokozatok

Légkeveréses, beépíthető modell az LG kínálatában
Légkeveréses, beépíthető modell az LG kínálatában
A választék itt is széles, a normál mikrohullámú sütés teljesítményére általában 700-1000 watt közötti értékeket szoktak megadni, míg a grill funkciónál 1500 watt is lehet a maximális teljesítmény.
Nem feltétlenül a nagyobb teljesítményű típus a jobb választás, ugyanis ezt a különböző programoknak megfelelően változik. Hogy egy jó példát mondjuk, ha túl nagy teljesítményt használunk kiolvasztáshoz, akkor az étel széle megfő, míg a belseje fagyott marad. Éppen ezért célravezetőbb az alacsony teljesítmény és hosszabb időintervallum kombinációját alkalmazni, hogy az étel jobban átmelegedhessen, a fagyott részek pedig megolvadjanak.

Ugyanez vonatkozik a teljesítményfokozatok számára is. Öt fokozat általában bőven elég, a tényleges leadott teljesítményt úgyis az időkapcsolóval tudjuk majd pontosabban szabályozni.

Átlagos felhasználáshoz a 800-900 wattos készülékek pont megfelelőek.

Grillel, vagy anélkül

A grill funkció megléte nem mindenki számára fontos. A grilles mikrók természetesen nem egészen úgy működnek, mint hagyományos grillsütők, hanem egy külön grillező tálat kapunk, erre kell ráhelyezni a grillezendő ételt. A forgótányér sajnos nem helyettesítheti a nyársat, ezért mikróban igazi nyársas grillételeket nagyon nehéz készíteni, a grill inkább csak a  behelyezett ételek tetejének megpirítására alkalmas.

Külső és belső burkolat

Inox vagy műanyag? Egyéni ízlésünk, pénztárcánk és persze a már meglévő környezet is meghatározhatja, hogy milyen kialakítású mikróra van szükségünk. A rozsdamenetes acél (inox) tisztítása és tisztán tartása nehezebb, míg a sima fehér műanyagok idővel elszíneződnek, a színesek pedig kicsit megkophatnak idővel.

A zománc meg olyan ódivatú dolog. Tudják ezt a konyhai eszközök készítői is, ezért ezt a klasszikus anyagot manapság csak „kerámiaként” emlegetik, és divatos színösszeállításokban alkalmazzák, hogy ne hasonlítson a nagyanyáink lábasain láthatóra. Akár minek is hívjuk, ez a burkolat egyszerűen tisztítható, viszont ütésre könnyen lepattogzik.