Fritőz, avagy a konyha nagy csodája

A fritőzök – magyar nevükön olajsütők – elektromos berendezések, melyek a bő olajban való sütést teszik könnyebbé. A fritőzök biztonságos, magas falú, jó fogyasztású és könnyen kezelhető gépek, amelyek számos kedvező és spórolásra alkalmas tulajdonsággal rendelkeznek, kezdve az olaj újrafelhasználhatóságától a gyors sütési időn át a könnyű hordozhatóságig. A legjobb tulajdonságuk azonban az, hogy alaposabban és egyenletesebben lehet velük sütni, ráadásul mindezt rövid időn belül.

A fritőz előnyei az edényben, vagy serpenyőben való sütéshez képest

A legtöbben lábast vagy serpenyőt használnak az olajjal való sütéshez, hiszen ez a legelterjedtebb mód. Azonban a fritőznek számos előnye van, ami praktikusabbá és használhatóbbá teszi a lábasnál vagy a serpenyőnél. Az ételeket teljesen ellepi az olaj a fritőzben, ami alaposabb sütést tesz lehetővé az időspórolás mellett. Biztonság szempontjából is előnyösebb a fritőzök használata, nemcsak elektromos mivoltuk miatt – nem csöppenhet olaj a nyílt lángra a kosár kiemelésekor –, hanem annak köszönhetően, hogy az olajat balesetmentesen tárolják, továbbá jól zárható tetővel rendelkező darabok is kaphatóak.

A serpenyőkben az olaj hamar megég, így nem használható fel többször, ellentétben az olajsütőkkel, amiknél hála többek között az állítható hőfoknak, többször is süthetünk a már használt olajjal. Ráadásul sokak örömére szolgál, hogy a fritőzökben való sütés minimális olajszaggal jár.
Számos előnye mellett azonban van pár hátránya is az olajsütőknek, például pirítani nem lehet bennük, amit a serpenyőben például igen, nagyobb helyet is foglalnak náluk, valamint a nem szétszedhető fritőzöket nagyon nehéz tisztítani. Továbbá a lábasban akár sokkal nagyobb mennyiségű ételt lehet készíteni, mint egy fritőzben (mérettől függően), viszont ha nagyobb fajta (4-5 literes) fritőzt vásárolunk, akkor annak az a hátránya, hogy kis mennyiségű ételt is sok olajban kell elkészítenünk, így ezek a típusok nem túl praktikusak, ha általában 2-3 emberre kell sütni.

Milyen fritőz való nekem?

Manapság rengetegféle és fajta fritőz közül választhatunk, az egyszerű felhasználásra szánt daraboktól kezdve a minden igényt kielégítő, számos extrával rendelkező készülékekig. Első szempontunk természetesen a készülék kapacitása kell legyen, azaz hogy mennyi ételt kívánunk egyszerre megsütni benne. További igényeinknek már csak a pénztárcánk szabhat határt.

De´Longhi F-27201
Belépőszint: 4000–15 000 Ft
Az ide tartozó fritőzökről elmondható, hogy az alapigényeket elégítik ki. Tökéletesek arra, hogy ha néha rántani vagy sütni támad kedvünk, akkor őket vegyük elő. Teljes mértékben megfelelnek az alapfelhasználáshoz, vagyis a sütéshez.

Ezek a modellek a legtöbb esetben rendelkeznek:
 • 1-2 kg körüli ételkapacitással
 • Az alap felszereltségen túl általában rendelkeznek termosztáttal és kivehető edénnyel.

Philips HD6161
Középkategória: 15 000 –30 000 Ft
Olyanoknak ajánlható, akik gyakrabban akarnak olajsütőt használni, és akiknek fontos, hogy ne csak az alapfunkciók keretein belül tudjanak „alkotni” a konyhában. Ezek a modellek számos extrával rendelkeznek, amelyek gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a használatukat.

A legtöbb esetben rendelkeznek az alapfelszereltségen túl:
 • Forgókosárral
 • Egyes modellek szagszűrővel, hőmérséklet kijelzővel, szabályozható termosztáttal
 • Rozsdamentes acélkivitellel
 • Általában rendelkeznek ellenőrzőablakkal

Tefal FZ700038
Felső kategória: 30 000 Ft-tól
Ebbe a kategóriába tartozik minden olyan fritőz, amely a háziasszonyok álma. Rengeteg extrát tartalmaznak, fantasztikus teljesítményre képesek, ráadásul mindezt a lehető legtakarékosabb fogyasztás mellett. Használatuk kényelmes, gyors és praktikus, továbbá a rengeteg speciális „képességüknek” köszönhetően használatuk még egészségesebb is, mint olcsóbb társaiké. Elég sok ide tartozó példány extra nagy, 4-5, de akár több literes kapacitásra is képes, így nagyobb lakoma elkészítése sem lehet akadály.

Ezek a modellek a legtöbb esetben rendelkeznek az alapfelszereltségen túl:
 • Kivehető edénnyel
 • Forgókosárral
 • Üzemkész kijelzővel
 • Időzíthető termosztáttal
 • Cserélhető alkatrészekkel
 • Tapadásmentes belsővel
 • Használat után pedig némelyik akár mosogatógépben is tisztítható