Mi is az a digitális SLR?

Az SLR betűszó a "single lens reflex", magyarul tükörreflexes fényképezőgép rövidítése. A nevét onnan kapta, hogy ez a fényképező típus egy lencse mögött elhelyezkedő tükröt használ, hogy a fényt pontosan a keresőbe irányítsa. Amikor lenyomod a zárkioldó gombot, a tükör gyorsan elugrik az útból, hogy a fény a lencsén keresztül közvetlenül az érzékelőbe jusson (emiatt átmenetileg a kereső elsötétül). Az SLR keresője egy prizmát is tartalmaz – általában pentaprizmát – ami a bejövő képet elfordítja 90°-kal, hogy ne fentről kelljen a keresőbe nézni.

Az SLR felépítéséből adódóan sokféle fókusztávolságú lencsével használható: ez a legfőbb oka a típus népszerűségének. Hogy miért? Bármelyik gépnél az exponáláshoz használt lencse látószögének meg kell egyeznie a ‘szemlencse’ látószögével (hogy ugyanazt lásd a keresőben, mint ami majd a képre kerül) . Rögzített fókusztávolságú lencse vagy kis zoom esetén ezt könnyű megoldani, de nagyon bonyolult és drága szerkezeteket kell beépíteni a keresőbe, ha fókusztávolságok széles skáláját szeretnénk lefedni. Egy SLR géppel ezt a problémát elkerüljük, hiszen a két lencse egy és ugyanaz.

A digitális SLR gépek típusai

Cserélhető lencséjű digitális SLR

Canon EOS 400D

Ez az a típus, amit az emberek általában a "digitális tükörreflexes" kifejezésen értenek. Ahogy a neve is sugallja, a lencsét el lehet róla távolítani, és egy másikra cserélni (a nagy látószögű lencséktől a teleobjektívekig bármire).

Példák: Majdnem minden SLR ebbe a típusba tartozik. Példa a Nikon D50 vagy a Canon EOS 400D.

Rögzített lencséjű digitális SLR

Ezeknél a lencse nem cserélhető, ami meglehetősen korlátozza képességeiket. A legismertebb modellek egy mozdulatlan, félig átlátszó tükröt használnak, hogy némi fény a keresőbe is jusson, miközben a nagyobb része az érzékelő felé halad tovább. Ennek eredményeképp az LCD-t is lehet használni a kép belövésére.

Példa: Olympus E-20N

SLR-szerű gépek

Sony CyberShot DSC-H1

Ezek hagyományos digitális fényképezőgépek, amik elektronikus keresőt (EVF, Electronic ViewFinder) – ez egy apró LCD – vagy egy egyszerű kis turistagép-stílusú optikai keresőt használnak az SLR pentaprizmája helyett. Igazából ezek nem számítanak SLR gépeknek, mert nincs tükrük, és az EVF keresők még meg sem közelítik a pentaprizmával felszerelt gépek keresőjének a képminőségét. Néha ezeket szokták még ZLR-eknek nevezni.

Példák: Panasonic Lumix DMC FZ50 és Canon PowerShot S3 IS