Amit a HDTV-ről tudni kell

Az első HDTV-k (High Definition TV, nagyfelbontású televízió) 1998-as megjelenése óta ott kérdés minden tévévásárló előtt: vajon elérkezett-e az idő arra, hogy pár százezret pluszban rászánva HDTV-re váltsunk? A döntést mindenkinek magának kell meghoznia – ezt segítendő összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amit a HDTV-ről tudni kell.

Analóg, digitális és HDTV

Analóg: Az analóg TV-k nem támogatják se a progressive scan DVD-ket, se a HDTV-t. Csak a normál analóg jeleket tudják venni, pl. amik a kábelen jönnek, amit a hagyományos TV-csatornákon adnak, vagy amiket műholdas adásokról lehet venni.

Digitális: A "digitális televízió" kifejezés általában egy gyűjtőfogalom az SDTV, EDTV és HDTV technológiákra.

SDTV: A kifejezés a Standard-Definition TV (normál felbontású televízió) rövidítése. Ez egy olyan analóg tévé, amit elláttak egy digitális adások vételére alkalmas ATSC vagy DVB-T tunerrel. Ezzel venni tudja a a digitális adásokat, de a HDTV-műsorok közel sem néznek rajta olyan jól ki, mint egy HDTV-n mutatnának.

EDTV: Ez a betűszó az Enhanced-Definition TV, vagyis a javított felbontású TV rövidítése. Általában olyan TV-ket neveznek így, amik képesek HDTV adás megjelenítésére, de ahhoz nem elég nagy a felbontásuk, hogy ezt jó minőségben tegyék. Legtöbbször ez a 852x480 pixeles felbontású plazmatévéket jelenti.

HDTV: A High-Definition TV, vagyis nagyfelbontású televízió rövidítése. Hagyományos TV-adást, progressive scan DVD-ket és HDTV-adást egyaránt nézhetsz vele. A digitális televíziók leggyakoribb típusa.

EDTV vagy HDTV monitorok: Olyan tévék, amikben nincs semmilyen tuner. Ezeket külső tunerrel lehet használni, amit adhat pl. a kábel- vagy műholdas szolgáltató.

HDTV-adások, tunerek

Jelenleg Magyarországon semmilyen formában nem sugároznak HDTV-adást, és a digitális műsorszórás is gyerekcipőben jár még, azonban az elfogadott kormányzati stratégia szerint az elkövetkezendő 5-6 évben szép lassan át fogunk mi is állni a digitális technológiára – azaz már most sem teljesen fölösleges az ilyen adások vételére alkalmas készüléket vennünk.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Európában az amerikai és japán ATSC-rendszertől eltérő DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial, azaz digitális felszíni műsorszórás) technológiát kezdték el bevezetni, ezért nem biztos, hogy akár a legújabb TV-nkkel is külön tuner nélkül fogjuk tudni venni a szép lassan beinduló digitális adást. Kaphatók DVB-tunerrel ellátott készülékek is, ezt mindenképp ellenőrizzük!

Ezek alapján úgy tűnhet, hogy nincs sok értelme manapság digitális, sőt, HDTV-t venni Magyarországon: nos, nem teljesen ez a helyzet. Egyrészt hatalmas előnye ezeknek a tévéknek az analógoknál sokkal jobb képminőség: nagyfelbontású DVD-ket lejátszva vagy számítógépre csatlakoztatva azonnal észrevehetjük a különbséget. Sőt, egyes játékkonzolok (pl. a PS3) már képesek ilyen minőségű kimenetet produkálni. Másrészt 2012-re itthon is lekapcsolják az analóg hálózatot: ha nem akarjuk az addigra csupáncsak 5 éves tévénket kihajítani vagy mindenféle set-top boxokkal bővíteni és elveszni a távirányítók rengetegében, érdemes lehet már most beruházni a modernebb technológiába.

Egyes készülékek feltüntetik a DCR (Digital Cable Ready) jelölést is, ami azt hivatott mutatni, hogy a készülék közvetlenül képes digitális adást venni a kábeltelevíziós hálózatról. Ezt a szolgáltatás, bár több szolgáltató is elindította digitális kábeltv-adását, nem fogjuk tudni itthon kihasználni: minden szolgáltató ragaszkodik a saját dekódoló set-top boxához.

A digitális televíziózás hazai fejleményeiről tájékozódhatunk az Antenna Hungária e célra kialakított weboldaláról: http://www.dvb-t.hu/

HDTV felbontások

A jó felbontás (vagyis a kép részletessége) a fő oka annak, hogy egy HDTV-felvétel olyan jó minőségűnek tűnik. Az átlagos felbontású műsorszórásban, amit a legtöbb esetben nézünk, a kép részletessége legfeljebb 480 sor, míg ugyanez a HDTV esetén 1080. Egy HDTV-re szánt felvétel sokkal élesebb és tisztább, mint a hagyományos TV-adás, különösen nagyképernyős TV-ken. A HDTV kétfajta felbontásban elérhető: ezeket a 1080i és a 720p jelenti. Egyik sem feltétlenül jobb másiknál, az 1080i felbontásnak több sora és pixele van, a 720p pedig egy progresszív letapogatású formátum, ami egyenletesebb és mozgás közben élesebb képet ad. Ezeken kívül még egy formátum kezd teret nyerni: az 1080p, ami ötvözi az 1080i nagyobb felbontását a progresszív letapogatás egyenletességével. Az alábbi táblázatunkban összefoglaltuk a HDTV-anyagok, hagyományos TV-adások és a progresszív letapogatású DVD-k főbb tulajdonságait.

Név Felbontás HDTV? Széles képarány? Progressive scan?
1080p 1 920 x 1 080 I I I
1080i 1 920 x 1 080 I I N
720p 1 280 x 720 I I I
Szélesképernyős 420p (DVD, EDTV) 852 x 480 N I I
Normál TV-adás Legfeljebb 480 sor N N N

Hagyományos TV és DVD a HDTV-n

Hagyományos TV adás HDTV-n: Mivel manapság itthon nem is lehet HDTV-adást venni, jogos a kérdés: miért venne bárki ilyen készüléket. Az egyik jelentős ok a nagyfelbontású DVD-k lejátszása, amiről lentebb szólunk majd. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a HDTV-vásárlók nagy részének csalódást okoz, hogy a hagyományos adás mennyivel rosszabb minőségű egy HDTV-felvételnél az új készüléken. Ez annak köszönhető, hogy a nagy képernyő a hagyományos csatornák képhibáit is felnagyítja – ez ellen sajnos nem tehetsz semmit.

DVD-lejátszás HDTV-n: A legtöbben nagyfelbontású DVD-k lejátszása miatt vesznek manapság HDTV-t: ezek minősége a HDTV-ken kiváló. A progresszív letapogatású DVD lejátszónak olyan saját belső processzora van, ami jobb a legtöbb digitális eszköz CPU-jánál. Ezt a HDTV-vel összekombinálva a lehető legjobb képet kapjuk, amit csak egy HDTV-ből ki lehet hozni.

A HDTV jövője

Ha most egy HDTV mellett döntesz, egyben biztos lehetsz: ez a készülék nem fog elavulni még jópár évig. Egy gond lehet: Hollywood azt próbálja épp elérni, hogy a bármiféle analóg HDTV-csatornára csak valamiféle másolásvédelemmel ellátva juthasson ki a videójel. A legjobb döntés, ha DVI/HDCP vagy HDMI csatlakozóval rendelkező HDTV-t veszel. Ezek a jelenlegi legmodernebb HDTV csatlakozók, amik a jövőben is biztosan jól használhatóak lesznek.