Az ideális képernyőméret kiválasztása

Ha az árakkal tisztába kerültél, a következő lépés a képernyőméret belövése. Általában minél nagyobb egy képernyő, annál drágább a TV. A fontos az, hogy megfelelően nagy képet láss abból a távolságból, ahol ülni fogsz. Ha egy kisebb tévéhez ülsz közelebb, olcsóbban megúszod. Ám ha túlságosan közelről nézed egy nagyobb készülék képét, az gyenge minőségűnek fog látszani. Az alábbi táblázatokból kiolvashatod, egyes képernyőméretekhez (mind 4:3 arányú, mind széles képernyőjű modellek esetén) mi az ideális távolság.

TV-nézési távolságok hagyományos készülékhez

A legtöbb TV-néző számára a legkényelmesebb kb. a képernyőszélesség 3-6x-osával megegyező távolságra ülni a készüléktől. Az alábbi táblázat nagyjábóli értékeket ad a minimális és maximális távolságokra hagyományos 4:3 arányú képernyő esetén.

4:3 TV-képernyő képátlója Minimális táv Maximális táv
13 hüvelyk 80 centiméter 1,6 méter
19 hüvelyk 1,1 méter 2,3 méter
20 hüvelyk 1,2 méter 2,4 méter
24 hüvelyk 1,5 méter 2,9 méter
27 hüvelyk 1,6 méter 3,3 méter
32 hüvelyk 2 méter 3,9 méter
36 hüvelyk 2,2 méter 4,5 méter
40 hüvelyk 2,4 méter 4,9 méter

TV-nézési távolságok széles képernyőjű készülékhez

Az előbb hagyományos tévékről beszéltünk: a széles képernyőjű TV-k jobb képet szolgáltatnak pl. nagyfelbontású DVD-k és HDTV-adás lejátszásakor, mint a hagyományos készülékek, kitűnő moziélményt nyújtva közelebb ülve is.

Ha DVD-t vagy HDTV-t nézel széles képernyőn, nem érzed rosszabb minőségűnek a képet akkor sem, ha közelebb ülsz (akár a képátló másfélszeresére). Viszont ha a képátló méretének háromszorosánál távolabbról nézed a TV-t, már nem lesz ugyanaz az élmény. A következő táblázatban a széles képernyőjű TV-kre vonatkozó minimális és maximális elhelyezkedési távolságot becsültük meg.

16:9 TV-képernyő képátlója Minimális táv Maximális táv
26 hüvelyk 1 méter 2 méter
30 hüvelyk 1,2 méter 2,3 méter
34 hüvelyk 1,3 méter 2,6 méter
42 hüvelyk 1,6 méter 3,2 méter
47 hüvelyk 1,8 méter 3,6 méter
50 hüvelyk 1,9 méter 3,7 méter
55 hüvelyk 2 méter 2,4 méter
60 hüvelyk 2,3 méter 4,6 méter

Tévét a szobához

Általában a 30 inches vagy annál kisebb TV-k ideálisak a hálószobába vagy a vendékszobába, de a nappaliba kicsik. A nagyobb képernyőjű modellek ellenben a hálószobában ormótlannak tűnnek – viszont az egész család összegyűlhet elé TV-zni a nappaliban. Képcsöves TV esetén a képernyőméret növekedésével együtt a berendezés egyre terebélyesebb lesz hátsó irányban is. Helyezd a TV-t valami olyan helyre, ahol nem lóg ki túlságosan, így nem rontja el az összképet.

Ha a TV is része lesz otthoni szórakoztató központodnak, ellenőrizd le, hogy a választott készülék méreteiben jól passzol-e a többi berendezés közé. Hagyj szabadon egy 2-5 centis helyet minden irányban, hogy a szellőzés megfelelő legyen. Ha egy nagyobb berendezést vásárolsz, szerezz be egy hozzávaló TV-állványt is – a gyártók gyakran készítenek saját állványokat egyes modellekhez, amik sokat tudnak dobni azok kinézetén.

Képernyő méretek és típusok

A legtöbb képcsöves TV átlós képernyőmérete 13 és 36 hüvelyk között van. A képcsöves TV-ket azonban lassan felváltják a hátsó projektoros, laposképernyős modellek. A többi típus képernyőmérete elég változó, a lapos LCD-knek 5-40 hüvelyk, a plazmatévéknek 37-65 hüvelyk, a hátsó projektoros modelleknek pedig 42-73 hüvelyk küröl mozog a képátlója. A különböző képernyőfajtáknak mind megvannak az előnyeik és a hátrányaik, ezeket a TV típusokról szóló ismertetőnkben részletezzük majd.