Márkák és gyártók – nem minden az, aminek látszik!

Asztali számítógépek esetében a tápegység pont olyan kötelező tartozék, mint az alaplap vagy a processzor, és a megfelelő teljesítmény és minőség itt is legalább olyan fontos, mint a többi komponensé. Valószínűleg már van valami elképzelésünk, hogy mennyit szeretnénk vagy tudunk elkölteni egy tápegységre.

Az árak szórása rendkívül nagy ezen a téren, de a minőség általában kifizetődik, viszont ehhez nem feltétlenül kell drága tápegységet vennünk. Azt azonban már jó, ha most tudjuk, hogy megfelelő táp kiválasztása nem csak pénz kérdése, hanem a számítógép teljesítményigényét is ki kell szolgálni, tehát egy adott szint alá nem adható!

Hol készülnek az „igazi” tápegységek?

1500 wattos táp az Enermax kínálatában, 80Plus minősítés nélkül.
Nem véletlenül említjük külön a márkákat és gyártókat, hiszen mint sok más területen, a tápegységeket sem mindig azok gyártják, akik a címkén fel vannak tüntetve, egy-két esetet leszámítva. A legtöbb esetben a dobozon szereplő gyártó valahonnan vásárolja a tápegység lelkét, amit aztán kedve szerint szabat testre (például a doboz, a benne található tartozékok, a tápegység külseje, színe, ventilátorának mérete, kábelek hossza és száma stb).

Az igazság az, hogy a tápegységek elektronikájának tervezésére és gyártására külön cégek szakosodtak, melyek termékével egyébként rengeteg más egyéb területen is találkozhatunk – tévékben, notebookok töltőjében, monitorokban stb. Ez nem baj, hiszen ezek a cégek többnyire nagy múltra tekintenek vissza és jártasak a tervezésben. Az úgynevezett „matricázós” cégek esetében az egyetlen hátrány az lehet, hogy nem feltétlenül ugyanattól a cégtől vásárolnak, így azonos márkán belül az egyes tápegységek minősége között nagyobb szórás mutatkozhat, mint azoknál, akik ugyanattól vásárolnak folyamatosan, de ez nem jellemző az utóbbi időben. Ez tehát azt is jelenti, hogy elképzelhető, hogy az egyik gyártó 400 wattos tápegységében FSP belső van, míg az 500 wattosban már Sirtec.

A legismertebb tápegység gyártók

  • Saját név alatt forgalmazó tápegység gyártók: FSP, Seasonic, Hipro, Topower, Enermax
  • Tápegység gyártók (a saját név alatt működőeken felül): Sirtec, Channel Well, Delta, Enhance
  • Tápegységet matricázó és árusító cégek: Corsair, Cooler Master, Chieftec, HighPower, Silverstone, Antec, Tagan, Arctic, Gigabyte, Thermaltake, Zalman, Ocz, BeQuiet!, Nexus, AOpen, ASUS, In-Win, HKC, Mushkin, Pc Power & Cooling, Scythe, Ximagtek, Hiper, Codegen, NZXT, Deer, Foxconn

Egy szó, mint száz, ne higgyünk csak a „nagy” neveknek! A következő oldalakon beeavatjuk a Tisztelt Nagyérdeműt a PC-s tápegységvásárlás titkaiba.