Mekkora az ideális mosógép?

Mosógépet régen egy életre vásároltunk, ez mára megváltozott, egy mai mosógép élettartama 5-10 évnél nem nagyon több. Ennek ellenére – mivel elég nagy összegű kiadásról van szó – nem árt alaposan átgondolni, mire költjük a pénzünket.

Mire kell figyeljek: Mosási kapacitás | Helyigény

Az üzletek kínálatának áttekintése előtt jó előre tudni, hogy milyen típusú gépet szeretnénk: választhatunk elöl- és felültöltős, különböző energiaosztályú, különböző méretű és fordulatszámú gépek között, s az árak is széles sávon mozognak az egyszerű kiviteltől az ezüstszálasig akár többszázezer forintot is elkölthetünk egy korszerű darabra.

Mosási kapacitás

Kis családnak, kis helyre jól jöhet egy felültöltős mosógép
Mivel a mosógép jelentős energia-, mosószer- és vízfogyasztó, ezért masszív szempont, hogy mennyit kell majd üzemeltetésére költenünk. Sajnos nem létezik univerzálisan takarékos modell, mennyiségi igényeinkhez (hányszor és mennyit kell mosnunk mondjuk egy héten?) kell igazítanunk választásunkat. Egy óriási, tíz kiló feletti ruhamennyiséggel is megetethető modell takarékos egy nagycsalád számára, de túl nagy, felesleges és nem gazdaságosan használható egy megrögzött agglegény lakásában. Ha gyakran, hetente legalább egyszer mosunk, akkor a szokásos rozsdamentes acélból készült dobbal rendelkező modellek ajánlottak, ha csak ritkán vesszük igénybe a gépet, akkor jobban jöhetünk ki zománcozott vagy műanyag dobbal. Általában az elhelyezhető ruhamennyiséget tüntetik fel a gyártók, így ez alapján a legcélszerűbb mosógépet választani. Hogy kinek mekkora igényei lehetnek általában kilogrammban kifejezve, abban alábbi táblázatunk segít:

Használók köre Mosási kapacitás
Egyedülálló személy 34 kg
Gyermektelen házaspár 45,5 kg
Kétgyermekes család 5,56 kg
3–4 gyermekes család 6 kg felett (7, 8, 9, 10, 11)

Helyigény

A mosási kapacitáson túl a helyigény is létfontosságú, ezért már a készülék kiválasztása előtt érdemes felmérni – számszerűen, mérőszalaggal – hogy mekkora hely áll a gép rendelkezésére, milyen irányból és magasságban biztosított a vízellátás és a szennyvíz elvezetés. Sok esetben magunk is meg tudjuk oldani a beüzemelést, de ha egy míves fürdőszobában rejtett csövezést, beépített készüléket szeretnénk, akkor célszerű vízszerelő szakemberhez fordulni.