Alapvető tudnivalók az LCD-ről

Az LCD-monitorok az összes ártartományt lefedik, 20-25 ezer forintért már 19 hüvelykes típusokat vásárolhatsz, a határ pedig a csillagos ég. Akár milliós nagyságrendben is gondolkodhatsz, ha úgy tetszik. Mielőtt elkezded keresni a neked való monitort, nem árt tisztában lenned azzal, melyek az LCD igazán lényeges tulajdonságai. A legfontosabbakat említjük itt meg:

Oldalarány

A 4:3-as és a 16:9-es oldalarány közötti különbség szemléltetése

A hagyományos képernyők szélesség/magasság aránya 4:3, de ma már a szélesvásznú, 16:9-es vagy 16:10-es képarány jellemző. Ezek nemcsak mozizásra ideálisak, hanem sok játékban is hasznát vehetjük. Egy 17 inch széles képernyőnek kb. ugyanannyi a függőleges mérete, mint a normál 15 inches modellnek, így itt a képernyőfelület kb. 120%-a a 15 inches hagyományos monitornak. Egy 17 inches normál képernyő felülete a normál 15 inches monitorénak 130%-a.


Kontrasztarány

Ezt a tulajdonságot a gyártók gyakran túlértékelik: ne higgy el rögtön az első hallásra mindent. Ez az érték a monitor által megjelenített legfehérebb és legfeketébb kép fényintenzitása közti különbség.

Digitális és analóg csatlakozók

VGA-DVI átalakítók a kétfajta csatlakozófelszínnel

Az LCD-k digitális eszközök, így az analóg (VGA) jeleket át kell alakítaniuk, mielőtt meg tudnák jeleníteni. Egy digitális videó-interfésszel (DVI) rendelkező grafikus kártya képes a jelet egyből a képernyőre küldeni digitális formában anélkül, hogy azt a monitornak át kellene alakítania. Nem szabad elfelejteni a HDMI-portot sem, ez a digitális csatlakozó egyszerre továbbít képet és hangot tömörítésmentesen, veszteség nélkül. A HD-felbontáshoz kötelező!

Fénysűrűség

A képernyő fényességét határozza meg. Egészen pontosan annak a mértékét jelenti, hogy a monitor mennyi fényt képes kibocsátani. A fénysűrűség mértékegysége nit vagy candela/négyzetméter (cd/m²). A legtöbb feladathoz a 200 – 250 nit teljesen megfelelő, filmekhez és TV-nézéséhez jól jön azonban 500 nit is.

Válaszidő

Arra vonatkozik, hogy milyen gyorsan képes egy pixel színe megváltozni. Mértékegysége a milliszekundum. Minél kisebb az értéke, annál gyorsabban változnak meg a pixelek, és annál inkább csökken az esély szellemképek megjelenésére vagy színes csíkok "beégésére", ami mozgókép esetén fordulhat elő a nem megfelelő képernyőn. Általában a gyártók ismertetői a legjobb esetekre szorítkoznak, a valós használat közben lassabb működést is produkálhat a készülék. A legrövidebb válaszidő (maximum 12 – 15 ms) játékokhoz, filmekhez, vagy tévénézéshez szükséges.

Portré/Tájkép módok

Az elforgatható képernyővel rendelkező monitor hasznos lehet például kiadványszerkesztéhez

Egyes képernyők elfordíthatók, így a hosszabbik oldalt hozhatod függőleges (portré mód) és vízszintes (tájkép mód) helyzetbe is. Ez a funkció hasznos lehet kiadványszerkesztéshez, internetezéskor és táblázatkezelő programok használatakor – de ha nem érzed szükségét, ne adj ki érte plusz pénzt.

Felbontás

Mielőtt megvennéd az LCD-t, ellenőrizd, hogy megfelel-e annak alapértelmezett "természetes" felbontása. A képet az alapértelmezettől eltérő felbontásokban megjelenítő LCD már nem néz ki olyan jól.

Látószög

Az LCD pixeleinek fizikai elhelyezkedése miatt más fényerősségűnek és más színűnek láthatod a képet, ha különböző szögekből nézel a képernyőre. Csak akkor látod a rendes képet, ha közvetlenül a képernyővel szemben helyezkedsz el. Lehetőleg a saját tapasztalataidra támaszkodj a képernyő ezen tulajdonságának megítélésében, és ne feledd: minél nagyobb a képernyő, annál kritikusabb ez a kérdés.