A monitorok technológiájának áttekintése

A CRT monitorok ideje lejárt

Az átmeneti időszaknak vége, ma már monitor vásárláskor kizárólag LCD-modellek közül választhatsz, azok közül is a LED háttérvilágítású típusok korát éljük. Míg korábban a játékosok és a profi grafikusok ragaszkodtak az előző generációs CRT monitorhoz, a hatalmas dobozok már a múltat jelentik, jóformán beszerezni sem lehet őket.

Persze nagyon okod sincs rá: egy jó LED LCD monitor minden szempontból kielégíti az igényeidet, elvégre gyönyörű, kontrasztos és színgazdag képet ad, remek betekintési szöggel, reakcióidővel és fényerővel rendelkezik, relatíve keveset fogyaszt, és nem foglalja el az asztal felét. Igaz, ez csak az elméleti felütés: vásárlás előtt mindenképpen próbáld ki a választott modellt, csodáld meg rajta a Windowst, játssz rajta egy keveset, vagy nézz meg egy filmet, hogy minden klappoljon. Nem árt, ha eldöntöd, hogy a matt vagy a fényes felületű megjelenítő mellett teszed le a voksod, mert bár utóbbi impozánsabb látványt nyújt első blikkre, a napsütés és a tükröződés miatt még szitkozódhatsz a későbbiekben.

A LED LCD monitorok minden igényt kielégítenek

Miután az LCD alapvetésnek számít, gyakorlatilag minden ártartományban fellelhető. Persze a jó minőségű panellel, különböző extrákkal (vegyük például a 3D-s megjelenítésre képes darabokat) szerelt monitorokat meg kell fizetni, és ugyanígy nő az ár a képátlóval és a natív felbontással együtt is.

A következő ismertetőben részletesen kifejtjük, mire kell odafigyelni a vásárláskor, megmagyarázzuk az ismeretlenül csengő fogalmakat, valamint abban is segítünk, hogy el tudd dönteni, a te igényeidhez melyik monitor a legmegfelelőbb.