Mobilinternet: netezés, széles sáv, bárhol

A mai digitális világban a mobilinternet egy különleges jelenség: olyan eszköz, ami lényegesen megváltoztatta az internetezési szokásokat, és új területeket, sőt távlatokat nyitott meg a világhálót böngészők előtt.

Mi az a mobilinternet és mire használható?

Mobilinternet modem
– más néven stick –
laptopba csatlakoztatva

Egyszerűen megfogalmazva, olyan vezeték nélküli internet-hozzáférésként definiálhatjuk, ahol az adatforgalom a mobilhálózatokon keresztül zajlik. Közvetlenül a vezeték nélküli hálózathoz egy hordozható eszköz kapcsolódik, amely kétféle lehet: mobiltelefon vagy mobilinternet modem. A továbbiakban a mobilinternet modemet forgalmazó szolgáltatókkal foglalkozunk részletesebben.

Mire kell figyelni vásárlás előtt?

Egy valamire nagyon figyelj: annak mindenképpen nézz utána, hogy a készüléked kompatibilis-e a választott internetcsomaggal! A technológiai ugrás ugyanis más-más modemet követel meg a felhasználótól, így hiába van viszonylag új mobileszközöd, lehet, hogy még nem készítették fel az LTE-jelek fogadására.

A mobilinternet bizonyos szempontokból jobb, mint a Wi-Fi

A mobilinternet modem
alkatrészei

Rendben, létezik mobilinternet, de mi a jó benne? A mobilinternet vezeték nélküli webhozzáférést biztosít, viszont nem szabad összekeverni a Wi-Fi-vel! A Wi-Fi technológiailag alkalmatlan nagyobb távolságok lefedésére, míg a mobilinternetes adótornyok messzebbre juttatják el a jeleiket. Ráadásul az általuk kialakított hálózaton automatikusan történik az összekapcsolás és a jelek továbbítása, így gyakorlatilag a lefedettségtől függ, hogy tudunk-e majd internetezni, és ha igen, milyen sebességgel tehetjük azt meg. Gondoljunk a telefonálásra: ha utazunk, ugyanúgy vándorolnak a jelek celláról-cellára, a tornyoktól távolodva viszont akadozhat, vagy meg is szűnhet a szolgáltatás. Hátrány egyelőre, hogy a mobilinternetezés relatíve gyerekcipőben jár, így ennek megfelelően alakítják a szolgáltatók az árszabást és a szabadon forgalmazható adatmennyiséget.

Nézd meg a videót a mobilnet modem csomag kibontásáról