Filteres kávéfőzők és kotyogók

Ezek a legolcsóbb és egyben legegyszerűbb kávéfőző készülékek. Szinte minden háztartásban megtalálhatók, és utazáshoz, kempingezéshez is ideális eszközök.

A legegyszerűbb kávéfőzők: Filteres kávéfőzők | Kotyogó kávéfőzők

Filteres kávéfőzők

Egy egyszerű filteres
A filteres kávéfőzés lényege, hogy a szűrőpapír-tölcsérbe adagolt kávét forró vízzel leöntve készül el a főzet. Ez sokkal gyengébb kávét ad, mint amit bármely más főzővel készíthetünk. A filteres kávéfőzőknek csak az ízlésünknek és pénztárcánknak kell megfelelniük, mert a készülékek működési elvükben és kávékészítési technikájukban jóformán semmiben sem különböznek egymástól.

A legolcsóbb, legegyszerűbb készülékek ebben a kategóriában a két csészével – nem pedig normál üvegkiöntővel felszerelt – darabok.

A legújabb trend pedig az, hogy egy hőtárolós kancsóba folyik ki a nedű, tehát a kávé hosszabb ideig melegen tartható. A melegen tartás egyébként egy egyszerű melegítő tálcával is megoldott néhány készüléknél, persze ez plusz energiát igényel.
Találunk még időzítővel indítható gépeket és természetesen a formatervezők is mind a mi kegyeinket keresik: legyen az álmunk üveg, porcelán vagy Inox kivitel, biztos lesz rá jelentkező.

Kotyogó kávéfőzők

Kotyogó, ahogy mi szeretjük
A „kotyogó” kávéfőző a legismertebb kávéfőző, ezt bizton állíthatjuk. Régebben a magyar háztartásokban ez volt a legelterjedtebb fajta, ezért biztos nem tévedés egy klasszikus magyar terméket választani. Persze sok hasonló  tűzhelyre helyezendő kotyogós kávéfőzőt is lelhetünk, első sorban csak a formai kialakítás és a levehető kiöntőkanna léte/nemléte különbözteti meg őket egymástól.

Akik hozzáértéssel, odafigyeléssel használják e típust, egyöntetűen állítják: krémes, erőteljes ízű kávé készíthető vele. A működési elve a drágább és olcsóbb változatoknak is ugyanaz: vagyis a víz kerül alulra, a kávé pedig (természetesen egy szűrővel elválasztva) feljebb. A felforrósodó víz alulról indulva, a szűrőben lévő kávén átfolyva egy csövön keresztül érkezik felső gyűjtőedénybe. E kávéfőzőtípus a nevét arról kapta, hogy a csőben, ahol a kávé folyik, egy nyomásszabályzó súly található, amely kávéfőzés közben kotyogó hangot ad.

Ez a főző a szokásos darált kávéknál durvább őrleményt igényel, tehát lehetséges szemes kávét vásárolni és hozzá egy darálót. Ekkor aztán otthonunkba költözik a kávézók aromás illatfelhője. A használói egyetértenek benne, hogy sokkal ízletesebb kávét készíthetünk vele, mint a kisnyomású berendezésekkel általában.

Kotyogó készülék vásárlása előtt az első, amit el kell döntenünk, hogy hány személyre fogunk kávét főzni: 2, 4 esetleg 6.

Ha ebben a típusban valami extrára vágyunk, kicsit magasabb áron találunk elektromos darabokat is, ezekhez még tűzhely sem kell. A beépített fűtés extrája szokott lenni az automatikus kikapcsolás. Ez igen hasznos dolog, hiszen sok házi kedvenc ért már úgy véget, hogy rajta felejtették őket a tűzhelyen.