Igyunk egy jó kávét!

A kávé a világon az egyik legismertebb kultúrnövény, a belőle készült ital pedig az egyik legelterjedtebb élvezeti cikk a Földön. Élénkítő hatását a koffein adja, de ma már létezik olyan kávé is, amelyben – többségében csökkentett koffeintartalom található; ennek neve a „koffeinmentes kávé”, gyakran „decaf”, ami a „decaffeinated” rövidítése.


A kávé ital felfedezéséről számos legenda született, így valóságos időpontot csak a kávé szó eredetéből számolhatunk. A kávé bizonyítottan arab szó, a legelterjedtebb vélekedés szerint a kávécserje egy etióp tartományból származik és onnan terjedt át jemeni a Kaffa vidékére. Erre utal az is, hogy a "qahwe", "kahwe" bizonyíthatóan arab szavak, sőt még a törökök is ezt vették át. Ebből ered a mi kávé szavunk is, ellentétben más európai nyelvekkel, amelyek a latin coffea szót vették át és használják saját maguk helyesírása szerint. A szó a 16. századra már az egész arab világban ismert volt, és a főzött, élénkítő hatású italt jelentett.

Milyen kávéfőzőt válasszak?

Attól függ, milyen kávét szeretnénk/szeretünk inni. Ez a triviális dolog határozza meg milyen darálót és milyen típusú kávéfőzőt érdemes választani.

A kávét igazán élvezők az eszpresszó kávét tartják az igazi italnak, de természetesen nem feledkezhetünk el az ún. német típusú, hígabb italt kedvelőkről sem. Ehhez filteres kávéfőzőre lesz szükség.
Ha pedig a családban mindkettő fajtának akadnak hívei, az sem lesz akadály, találhatunk nekik megfelelőt is.
Természetesen még akad pár szempont, ami alapján választanunk kell: hány főnek akarunk egyszerre kávét főzni – azaz hány személyes kávéfőzőre van szükségünk –, valamint az is, hogy milyen gyakran kell újabb adag kávét főzni. Mindezek alapján a következő választásaink lehetnek:

Filteres kávéfőző. Gyors, olcsó és egyszerű, de csak hosszú kávéhoz való.

Kotyogó rendszerű kávéfőző. Szintén olcsó, egyszerű, de viszonylag hosszú ideig tart újratölteni a forró készüléket. Ha capuccinót akarunk, kézzel kell a tejet habosítsuk.

A házi presszógépeket gyorsabban lehet újratölteni, sok készülékkel már gőzölni is lehet, és egyes típusok már a tej használatát, azaz a capuccinokészítést is lehetővé teszik.

A félautomata és automata készülékek akár ráköthetők a vízhálózatra, és rengeteg kávéval tudnak minket felüdíteni pillanatok alatt. Maguk is darálhatják a kávét, és tényleg csak egy gombnyomás, hogy egy jó feketéhez, capuccinóhoz, esetleg tejeskávéhoz jussunk.

A kapszulás vagy párnás masinákat azok fogják kedvelni, akik tobzódni szeretnek az ízekben. A választás szabadsága nem olcsó móka, de az ínyenceknek megéri.

A modern lakberendezési trendeknek megfelelően jó néhány gyártó kínál a konyhaszekrénybe illeszthető típusokat is, amelyek cserébe a magasabb árért akár 18 baros nyomású eszpresszó főzést, LED-kijelzőt és high-tech megjelenést nyújtanak. Ha elegáns lakást, irodát szeretnénk, feltétlenül ismerkedjünk meg ezekkel a típusokkal is.