Milyen hűtőgépet válasszak?

Eltérő feladatokra eltérő eszközöket használunk, nincs ez másképp a hűtőgépeknél sem. A felhasználó számára az első feladat, hogy tisztázza magában, mire van szüksége. Több szempont alapján is csoportosíthatjuk a berendezéseket, kezdjünk is neki!


Elsőként persze aszerint kell döntenünk, mire, illetve hol szeretnénk használni hűtőgépünket.

Hordozható hűtők

Elektromos hűtőtáska
Hordozható hűtők alatt elsőként a hűtőtáskákra gondolunk, amelyek többnyire egy hőszigetelő réteggel védett, 10 és 40 liter közötti űrtartalommal rendelkező doboz, vagy táska formájában kerülnek elénk. Eredetileg merev falakkal tervezték, manapság már egyre több hajlékony, tényleg táskaszerű anyagból készült kivitelű eszköz létezik.

Az egyszerűbbeknek nincs is saját hűtési lehetősége, a hozzá adott jég/gél akkumulátorokat kell lehűteni, és azt az aljára helyezve tartja hűvösen a belehelyezett élelmiszert. Tetejére hőszigetelő tetőt helyezve néhány órán keresztül használható.

A korszerűbb darabokat már gépkocsi szivargyújtó-töltőjéről is lehet üzemeltetni, így amennyiben kezd a hűtőtáska belseje felmelegedni, a jégakkukat újra lehet fagyasztani, ezzel növelve a hűtési időt.

Mini hűtő
A hordozható hűtők közé tartoznak a mini hűtők is. Ezek hűtőtere nagyjából azonos méretű a hűtőtáskákéval, azonban többféle funkcióval rendelkeznek. Kívülről inkább egy lekicsinyített hűtőszekrényre emlékeztetnek, oldalra nyíló ajtóval, általában hálózati működési lehetőségük is van. Szigetelésük lényegesen jobb minőségű, mint a hűtőtáskáké és nemcsak hűtésre, hanem melegen tartásra is használhatók. Sok mini hűtő a külső hőmérséklethez képest legfeljebb csak 15-20 fokot tud hűteni, gondoljuk meg (és ellenőrizzük), elég-e ez nekünk.

Tipp: győződjünk meg róla, hogy az autónk szivartöltője és a vásárolni kívánt eszköz azonos feszültségen működik-e. 12 voltot a személygépkocsik, 24 voltot a tehergépkocsik használnak általában, de ez gyártótól, típustól és évjárattól is változhat és kellemetlen meglepetést is okozhat.

Szabadon álló hűtők

Klasszikus és side-by-side, azaz amerikai kialakítású hűtőszekrények
A szabadon álló hűtők a hagyományos hűtőgépek, régiesebb szóhasználattal élve hűtőszekrények. A lakáson belül bárhova szabadon elhelyezhető, természetesen egy elektromos konnektor közelébe.
Tipp: Amennyiben lehetséges, ne használjunk elektromos hosszabbítót, minden egyes toldás veszélyforrás lehet. Beleakadhatunk a lengővezetékbe és az elektromos hálózat sem kedveli. A hűtőgépek tervezése során is úgy kalkuláltak, hogy a felhasználó egyenesen a fali aljzatba csatlakoztatja majd az eszközt.

Győződjünk meg róla előre, hogy az új készüléket el tudjuk-e juttatni a kiszemelt helyére. Van-e elég hely, hogy szűkebb fordulókon is átvihető legyen, illetve átfér-e az ajtónyíláson. Régebbi építésű lakásokban nem biztos, hogy az ajtó szabványméretű, illetve az idők során kis mértékben változhatott is az eredeti méret.


Beépíthető hűtők

Beépített hűtőszekrények
Ez a konyhabútorba elbújtatott, beépíthető készülékek kategóriája. Mivel a berendezés nem látható, ezért nem töri meg a konyha látképét, egységes, esztétikus konyhakialakítás lehetséges a segítségével. Méretük alkalmazkodik a szabvány konyhabútor méretekhez, hiszen egy gyári bútor szettet nem lehet átalakítani csak a hűtő miatt.
Azért, hogy az illúzió még teljesebb legyen, ezek a szerkezetek halkabb működésűek társaiknál, egyrészt az eleve halkabb kialakítás, másrészt a bútorlap zajcsökkentő hatása miatt is.

A hagyományos készülékeknél szükséges leolvasztás itt gondot okozhatna – esetlegesen szétáztathatná a drága bútort – ezért ezeknél valamilyen jegesedésgátló megoldást alkalmaznak. A „no frost” egy pára-optimalizáló funkció, mely egyrészt meggátolja a jegesedést, másrészt a megfelelő páratartalom biztosítja a hűtőben lévő zöldségek és gyümölcsök leghosszabb ideig történő eltarthatóságát, és nem utolsó sorban meggátolja a behelyezett élelmiszerek penészesedését.
Kinézetét tekintve a beépíthető hűtők többnyire nem alkalmazhatók szabadon álló berendezésként, mivel az oldalaik nincsenek tetszetősen kialakítva, hiszen úgyis el lesznek takarva a beépítés során.

Pult alá építhető hűtők

Pult alá építhető hűtők
Ezek a kisebb méretű konyhák hűtői. A pult alá építhető hűtőket a  konyhabútor egyik alsó elemének a helyére tehetjük, ajtaját a bútor színével megegyező színnel álcázhatjuk. Feladatából adódóan az ajtaja nem lekerekített, gömbölyű, hanem teljesen sík kialakítású. Előnye, hogy nagyobb hasznos területet hagy a konyhában a munkára és pakolásra, hátránya viszont a kisebb hűtőtér.

Speciális feladatra szánt hűtők

Itt felhasználás területe szerint kettéoszthatjuk a berendezéseket élelmiszer és levegő hűtésére alkalmas készülékekre. Tulajdonságaik bemutatására az adott termékek oldalain kerül sor, most lássuk csak felsorolásszerűen: