Hol helyezzem el a hangfalakat?

A térhangzáshoz általában legalább 5 szatellit hangfalra és egy mélynyomóra van szükséged, de van néhány kivétel. Ebben a részben végignézzük a hangfalak elhelyezési lehetőségeit, és a különböző alternatívákat a térhangzás eléréséhez, ha nem szeretnél hozzá megvenni hat hangfalat a házimozihoz.

A hangszóró elhelyezése

Még mielőtt elindulnál vásárlókörutadra, érdemes átgondolni, hogy fogod elrendezni a hangfalakat a szobádban. A hangsugárzók tehetők állványokra, elhelyezhetők fali tartókon vagy különböző bútorokon. A mélynyomók általában a szoba sarkaiban vagy az elülső hangfalak mellett szólnak a legjobban.

Az elülső hangsugárzók (jobb oldali, bal oldali és középső) hangzása általában akkor ideális, ha a magashangszórók a hallgató fülével egymagasságban helyezkednek el. A középső hangfalat próbáld meg a bal és jobb oldalival közel egymagasságba tenni.

A hangfalakat polcokon vagy egy házi szórakoztató központban is elhelyezheted. Vannak hangsugárzók amelyeknek ez kifejezetten ideális – másoknak viszont egyáltalán nem. Ez az elrendezés a ún. "akusztikus felfüggesztéssel" ellátott szatellit hangfalak esetében ideális. Arra figyelj, hogy a hátsó reflexnyílású hangfalak hangzásának nagyon nem tesz jót, ha egy szekrényben helyezik el őket.

A hátsó surround csatornák hangfalai általában akkor szólnak a legjobban, ha kb. 1 méterrel magasabban helyezed el őket az elülső hangsugárzókhoz képest. Ezzen némileg ellentétben, a hangzáshű DVD-Audió és Super Audió CD hangja akkor lesz a tökéletes, ha az elülső hangfalakhoz hasonlóan fülmagasságban helyezed el őket.

Szükségem van öt hangfalra és mélynyomóra?

Ha nincs kedved bajlódni 6 hangfal összekötésével és beüzemelésével, választhatsz inkább olyan házimozi-berendezést, ami többcsatornás hangsugárzókkal rendelkezik, így azok számát 2-3-ra csökkentheted. Sajnos a hangminőség és a térhangzás ezesetben nem lesznek azért teljesen ugyanolyanok.

Vezetéknélküli megoldások

Egyes gyártók már olyan vezeték nélküli hangfalakat is kínálnak, amelyek rádióhullámokon vagy infravörös csatornán keresztül veszik a jeleket – de még ekkor is be kell őket dugnunk az áramba, lévén az elemes vezeték nélküli hangfalak nem alkalmasak jó hangminőségű rendszerek kialakítására.