Milyen tűzhelyt válasszak?

A konyha legfontosabb kelléke a tűzhely, nélküle nem is képzelhető el egy komfortos, kényelmes otthon. Aki tűzhelyvásárlásra adja a fejét, annak a bőség zavarával kell megküzdenie: lehet egyben, ahol a főzőlap és a sütő egy egységként jelenik meg vagy akár külön-külön álló sütő és főzőlap szettként is beépíteni konyhánkba, emellett megválaszthatjuk színét, formáját, energiaosztályát vagy akár a főzőlap típusát is.

Villany vagy gáz, villany és gáz?

Modern tűzhely, mert megérdemlem!
A tűzhelybeszerzés első szempontja persze az, hogy miről üzemelhet, azaz mire is lehet rákötni. Ahol nincs gázvezeték, ott persze egyértelmű a válasz; villanytűzhelyre lesz szükségünk. A villanytűzhely sok szempontból biztonságosabb, mint a nyílt lángot használó gáz, bár itt is megégetheti magát az ember, ha nem figyel a főzőlap állapotára.

Ahol beköthető, ott a gáztűzhely használata olcsóbb. Választhatunk teljes egészében gázzal működő tűzhelyt, azaz a főzőlap és a sütő égősora is gázzal működik. Utóbbi esetben csak a hagyományos sütésre van lehetőség, ami azt jelenti, hogy sütés előtt célszerű előmelegíteni a sütőt, mivel a hő alulról felfelé áramlik.

Ezzel szemben az elektromos sütőkben a hő felülről is és alulról is érkezhet egyszerre, ami megkönnyíti a sütést, például kelt kalácsok esetén tud nagyon hasznos lenni az egyenletesen érkező hő. Sokan választanak emiatt elektromos sütővel rendelkező gázrózsás kombinált tűzhelyt.

A gázrózsás főzőfelületet azok kedvelhetik igazán, akik szeretik a távol-keleti konyhát és a wokban készült ételeket. Villanytűzhelyen ugyanis elég nehéz a nyílt lángot igénylő wokot használni. (Akadnak gáztűzhelyek direkt wokhoz való széles edénytartóval.)

Egy új villanytűzhely beszerzése egy sokkal fontosabb problémát is felvet, ugyanis át kell gondolnunk, hogy a teljesen elektromos tűzhely nem terheli-e le túlzottan az otthoni hálózatunkat. Főleg ha régi házban, illetve lakásban kívánunk gázról villanyra váltani, érdemes egy villanyszerelő szakember véleményét kikérni, hogy a régi elektromos hálózat el fogja-e viselni az új nagyfogyasztó bekötését.

Méretek és elhelyezés

A beépített konyhák korában célszerű milliméter pontosan megtervezni a berendezést, hogy a beszerelésnél ne kelljen ismét áttervezni az egész konyhát. Egy rossz konstrukcióban ugyanis az előre legyártott konyhabútor bánhatja a változtatásokat. A pontos méretezés, a megfelelő szélességű tűzhely kiválasztása  létfontosságú.

Azt is jó előre döntsük el, hogy önmagában, szabadon álló tűzhelyet szeretnénk, külön beszerelendő sütőt és főzőlapot, esetleg egy beépíthető modellt. Utóbbi esetben nem kell külön-külön kiválasztani, megvenni a főzőlapot és a sütőt, hanem „csak” be kell építeni a bútorba.
A szabadon álló és beépíthető tűzhelyek esetében a szokásos szélességek 50, 55 és 60 cm. Kaphatók ennél szélesebb, négynél több főzőlapú/gázrózsájú kialakítások is, ezek azonban már ritkaságszámba mennek, és egy átlagos családnak biztos nem lesz ilyenre szüksége.

Az 50 cm széles főzőfelületekről árt tudni, hogy sok háziasszonynak már túl keskeny ez a kialakítás; túl közel, túl szorosan kerülnek egymás mellé a főzőedények.

Ár és energiaosztály – meddig nyújtózkodhatunk?

A konyhai és általában a háztartási gépek esetében az európai uniós szabályozások alapján A-tól G-ig sorolják be a gépeket növekvő sorrendben aszerint, hogy melyiknek mekkora az energiaigénye. Eszerint az „A” osztály jelöli energia szempontjából a leghatékonyabb eszközöket, míg „G” a legtöbbet felhasználókat. „C” kategóriáig még úgy-ahogy energiatakarékosnak mondhatóak a készülékek. Tűzhely szempontjából a legelterjedtebbek az „A”, illetve „B” kategóriás gépek, amik egy négy fős családot különösen nagy villany, illetve gázszámla nélkül tudnak kiszolgálni.

Korábban a magasabb energiaosztályba tartozó készülékhez drágábban lehetett hozzájutni, azonban ma már nincs nagy különbség árban a „drágább”, de hosszabb távon többet megtakarító „A” kategóriás készülék és az „olcsóbb”, de több energiát fogyasztó tűzhelyek között. A fő árkülönbségek manapság inkább a kialakításból és az extrák mennyiségéből adódnak.

Egy manapság divatos tűzhely várható élettartama 13-15 év, ezért érdemes a pénztárcánkhoz mért legjobbat beszereznünk, hogy ezt a másfél évtizedet a legkisebb energiaszámlával és kellemes sütés-főzéssel élvezhessük.