Minek nekem keverőgép?

A modern háztartás jellemzője, hogy amilyen konyhai tevékenységet csak lehet, gépesítünk. Nem csoda hát, hogy az aprítási, keverési vagy éppen dagasztási műveletek sem kerülhetik el a sorsukat.

Manapság már elképzelhetetlen egy-egy édesség vagy éppen bébiétel elkészítése keverőgép nélkül. Rengeteg szakácskönyv is segítséget nyújt a gépek használatában, hasznos tippeket is nyújtva az ételreceptek mellé.

Miért kell a keverőgép?

A fő motiváció a konyhai munka tisztább elvégzése, és az, hogy a lehető legkevesebb időt töltsük el az étel elkészítésével, vagyis gyorsan végezzünk és kvázi a családtól a legkevesebb ideig legyünk „távol”. Szerencsére sokféle dolgot készítünk egy-egy konyhában, így sokféle gépet kínálhatnak számunkra. Attól függően érdemes mixert választanunk, hogy éppen milyen konyhai folyamatnál tartunk.

Amikor a megfelelő gépet akarjuk megvásárolni, kivétel nélkül mindnyájan nehéz helyzetben vagyunk, mert a számos felmerülő szempont mérlegelésekor elbizonytalanodunk, és sokszor alig tudunk dönteni. Természetesen vásárláskor a legfőbb cél, hogy a lehető leghosszabb ideig megelégedéssel tudjuk használni a kiválasztott készüléket.

A legkönnyebben az alapján tudunk készüléket választani, hogy mennyi helyünk van a konyhában és mire akarjuk majd használni.

Mikor melyik típust használjam?

Az állómixerek, avagy a turmixgépek tetején mindig egy ún. poharat találunk. Ez készülhet  műanyagból és üvegből is, többnyire mosogatógépben is mosható. A pohár alján találjuk a késeket.
Zárt kialakításuk miatt leginkább nagyobb mennyiségű folyadék keverésére, turmixitalok készítésére valók. Egyes modellek biztonságos jégaprításra is alkalmasak; nagyobb kedvvel és szeretettel fogjuk használni, ha meleg nyári napokon is elővehetjük.

Kézimixert első sorban sütemény készítéshez vásárol az ember(asszony). Tészta keveréséhez, dagasztásához, habveréshez és a süteménybe való krémek elkészítésére való. Ezért ha sokat fogjuk sűrű tészták készítéséhez, dagasztáshoz használni, mindenképpen érdemes egy nagyobb teljesítményű gépet, sőt tállal és állvánnyal ellátott darabot választani. Itt is találunk olyat, amihez pürésítő bot tartozik, itt is elmondható, hogy a géptestbe illeszthető rúdmixer a darabolási, keverési munkákban hasznos eszköz.

A botmixer akkor a leghasznosabb ha kisgyermekünk van és pürés ételeket kell készítenünk. Akkor is ez a legjobb választás, ha kedveljük a krémleveseket. Ezekhez is csatlakoztathatóak egyéb feltétek; úgymint habverő a krémekhez vagy a kemény tejszínhab és tojáshab felveréséhez. Kapható továbbá úgynevezett aprító a vagdaláshoz, akár például dió-, vagy kávé daráláshoz. Ez mind hasznos, ha tényleg kevés a helyünk és úgy gondoljuk, nem veszünk több gépet már.

A kézi megoldások további előnyei

A kézi kialakítású modellek –  ide soroljuk az ún. bot- vagy rúdmixereket és a tállal vagy tál nélkül kapható egy kézben tartható, két keverő lapáttal rendelkező készülékeket is – jellemzője, hogy kisebb helyet foglalnak el, igaz valamivel kisebb teljesítményűek mint az állómixerek. Annak, aki csak alkalmanként használja ugyanúgy megfelel, mint annak, akinek nincs túl sok helye a konyhában.

A mai kézimixerek jelentős hányada már túllépett az egy funkción, például a botmixerek nagy százalékához kapunk különféle kiegészítőket, úgymint habverő, dió-, vagy kávédaráló feltét. Rendszerint kapunk hozzájuk keverőpoharat is, ami majd’ minden esetben űrmértékkel ellátott, tehát mérőpohárként is használható.