Milyen sütő való nekem?

Minden háztartás alapvető konyhai kelléke a sütő, illetve a sütő és főzőlap szett. A hagyományos szabadon álló gáztűzhely modern alternatívái a sütés-főzés végrehajtásában, illetve megkönnyítésében állnak szolgálatunkra. Számos előnnyel rendelkeznek „nagy testvérükhöz” képest, akár a biztonságot, a használhatóságot, vagy a spórolást nézzük.

A sötőkről és szettekről: A beépíthetőség előnyei | Melyiket válasszam?

A beépíthető sütőkről, a sütő és főzőlap szettek előnyei

A főzőlap nemcsak hasznos, de szép is lehet

A szabadon álló gáztűzhelyekkel szemben a beépíthető sütők és szettek egyik nagy előnye, hogy a konyhaszekrény szinte bármely részébe beépíthetők, akár különválasztva, eltérő helyekre is, elhagyva a már régimódinak mondható „alul sütő, felül főzőlap-stílust”.

A beépíthető sütők külön is megvásárolhatók, így aki nem elégszik meg egy sütővel, az akár többet is beépíthet. A beépített sütők száma függhet a család létszámától, a sütők speciális tulajdonságaitól, a felhasználási területtől (pl.: külön húsos, illetve desszertes sütő; vallási jelentősége is lehet – lásd kóser konyha).

A manapság gyártott beépíthető sütők és szettek esztétikailag is vonzó látványt nyújtanak, különböző stílusokban tervezik és gyártják őket, így akár a konyha díszei is lehetnek. A beépíthető sütők jellemzően elektromosak, és olyan funkciókkal rendelkeznek, mint hőlégkeverés, alsó-felső sütés, vagy grill. Ezeknek a funkcióknak a használatával lerövidül a sütési idő, tehát energiát takarítunk meg.

A beépíthető szetteknél a főzőlapok lehetnek gázégősek, indukciós főzőlapok vagy kerámia főzőlapok. Működés tekintetében a gázégők megegyeznek a hagyományos gáztűzhely főzőlapjával.
A kerámia főzőlapok elektromos működtetésűek, ami drágább megoldásnak tűnhet az áramfogyasztás tekintetében, azonban az energiatakarékos funkcióknak köszönhetően bárki számára elérhető és megfontolandó megoldás.

Milyen sütő, szett való nekem?

Sütő és főzőlap szett választása esetén érdemes mérlegelni, hogy milyen funkciókat szeretnél használni

A sütő, illetve a sütő és főzőlap szettek kiválasztásánál az első szempont általában az ár. Nem szabad azonban csak ezt figyelni, hiszen egy jobb minőségű, többfunkciós, kicsit drágább sütő jobb befektetésnek bizonyulhat, mint mondjuk egy elsőre vonzó összegű, de kevésbé hasznos készülék. A legfontosabb a megfelelő ár-érték arány figyelembevétele, hogy a pénzünkért kifogástalan minőségű terméket kapjunk.

Másik fontos szempont a vásárlásnál, hogy valóban azt a terméket válasszuk, amit teljes mértékben, vagy legalábbis nagyrészt ki tudunk használni. Aki nem sűrűn használja a sütőt, vagy csak az alap funkciókra hagyatkozik, annak felesleges vagyonokat költenie egy olyan berendezésre, amelyik extrák sokaságával rendelkezik. Aki viszont gyakran és sokat süt, esetleg nagyobb létszámú családra, annak jó befektetés egy több funkcióval ellátott, nagyobb kapacitású sütő.

Sütő és főzőlap szetteknél a főzőlap kiválasztásánál szerepet játszhatnak a felmerülő költségek. Aki ritkán használja a főzőlapot, inkább esztétikai szempontból választ.
Vannak, akik ódzkodnak a nyílt lángon való főzéstől, számukra jelenthet alternatív megoldást a kerámia, vagy indukciós főzőlap.