Mik a választási lehetőségek?

Az okostelefonok korát éljük, a mobilok térnyerésével pedig egyre több olyan kütyü szorul ki a piacról, ami korábban kifejezetten egy-egy célfunkció ellátására volt alkalmas. Kitalálhattad, az MP3-lejátszó is közéjük tartozik. Ennek ellenére kár lenne végérvényesen lemondani róluk, hiszen adott esetben, például edzéskor jó szolgálatot tehetnek, és akkor is nyugodtabb leszel, ha a gyermeked egy olcsó lejátszón hallgatja a kedvenc zenéit, és nem a te okostelefonodon.

Ráadásul a trendek a tényen nem változtatnak: manapság sokféle, egymástól eltérő funkció van egy ilyen kütyübe belezsúfolva és a különböző fájlformátumok versengésének köszönhetően nem mindegy, hogy egy adott MP3-lejátszóhoz honnan szerzed be a digitális zenei tartalmakat. Az MP3-lejátszóknál a trendi, neked tetsző külső az egyik legfontosabb tényező az eszköz megítélésében. Emellett a tárolókapacitás, a hangminőség, valamint az elem vagy akkumulátor élettartama döntőek még a választásban.

Mielőtt elkezdenél kutatni az MP3-lejátszók széles választékában, nem árt megismerkedned az alapvető típusokkal, azok előnyeivel és hátrányaival. Fontos tudni, hogy minden alább említett MP3-lejátszó típus az MP3-fájlon kívül más formátumok lejátszására is képes, mint pl. a WMA, ATRAC3, OGG, vagy AAC, mégis maradunk a megszokott MP3-lejátszó elnevezésnél.

Merevlemezes lejátszók

A merevlemezes MP3 lejátszókat nem ajánlatos mozgással járó tevékenység közben használni

A merevlemezes lejátszók viszonylag olcsón óriási tárolókapacitást - akár 500 GB-ot - tesznek lehetővé. Mozgó alkatrészekkel szerelik őket, ezért jobban kell rájuk vigyázni, és a sebességük sem az igazi a flash-kártyás modellekhez képest. Egy ilyen lejátszón több tízezer dal is elfér, tehát nem kell tartanod a helyhiánytól.

Előnyök: Az összes zenédet egy helyen tárolhatod. Sokféle szolgáltatást nyújtanak, nagy kijelzővel rendelkeznek, és általában könnyű a használatuk. A nagy kapacitású lejátszók érik meg a legjobban, ha az egy gigabájtra jutó költséget számítjuk.

Hátrányok: Mivel általában 1,8 inches merevlemezt tartalmaznak, nagyobbak és nehezebbek a többi lejátszónál. Nem ajánlatos erős fizikai mozgással járó tevékenység közben használni őket, de nemcsak a súlyuk miatt: a hagyományos merevlemez felépítése nem elég strapabíró. Ezek a lejátszók a merevlemez technológiájából adódóan viszonylag lassúak, és sokat fogyasztanak.

Flash-kártyás lejátszók

Philips GoGear ViBE – flash memóriás MP3-lejátszó

Ezek az ’eredeti’ MP3-lejátszók. Mivel nincs bennük mozgó alkatrész, ’rázkódásállóak’, vagyis bármilyen fizikai mozgást végezhetsz használatuk közben. Másik fő ismertetőjegyük az extra kicsi méret. Kapacitásuk eléggé változó, igaz, ma már egy flash-kártyás lejátszó háttértára is akkora – pl. 64 GB -, mint néhány éve egy merevlemezesé.

Előnyök: Kisméretűek és nincsenek mozgó alkatrészeik, így nem érzékenyek a fizikai mozgásra: akár futhatsz, tornázhatsz, görkorcsolyázhatsz és egyéb sporttevékenységeket is folytathatsz zenehallgatás közben. Az akkumulátoraik sokáig bírják és viszonylag gyors készülékek.

Hátrányok: A merevlemezes megoldásokhoz képest drágák: jellemzően kis méretben olcsók, de a nagyobb háttérkapacitást meg kell fizetni.

Alternatíva: online szolgáltatások

Bizarr ötlet idesorolni őket, de valójában egy online szolgáltatás is kiválthatja az MP3-lejátszókat. Gondolj bele! Az internetes szolgáltatások rendkívül gazdag dalrepertoárral bírnak, és rengeteg extra - pl. közösségi - funkciókat is nyújtanak. Különböző üzleti modell szerint működhetnek, akad közöttük ingyenes és havidíjas megoldás is, az egyikben te magad választhatod ki a kedvenc zenéidet lejátszásra, a másik pedig rádiószerűen sugároz dalokat a kedvenc műfajodból. Érdekesség, hogy a legtöbb szolgáltatás számtalan platformra elérhető, így számítógépről, okostelefonról és tabletről egyaránt hozzáférhetsz.

Előnyök: Rendkívül gazdag zenei repertoár, minden az interneten van, neked még csak letölteni sem muszáj őket. Különböző közösségi szolgáltatások teszik teljessé az élményt, gyakorlatilag bármelyik fontosabb platformon.

Hátrányok: Bizonyos szolgáltatások az internettől elszakadva is használhatók, de előfordulnak kivételek, ráadásul internetes adatforgalommal mindenképpen számolnod kell. Hosszútávon drágább lehet, mintha megvennéd a kedvenc albumjaidat.