Hogyan válasszunk telefont?

Az, hogy milyen mobiltelefon felel meg nekünk, legalább annyira függ személyiségünktől, mint az igényeinktől. A sok extrával ellátott, trendi készülékektől a funkcionális, szerényebb kivitelű modellekig sok fajtából válogathatunk. Valószínűleg olyan készüléket szeretnél vásárolni, ami illik hozzád, amit szívesen veszel elő és hurcolsz magaddal mindenfelé – ugyanakkor az okostelefonok világában arra is oda kell figyelned, hogy mire képes a mobilod!

Telefon választási szempontok: Stílus | Szolgáltatások | Teljesítmény | Operációs rendszer

Stílus

Az Apple iPhone az érintőkijelzős telefonokat dizájn terén is meghatározta

Míg évekkel ezelőtt gombtengerben fürödtünk, ma már az érintőkijelzős mobiltelefonok világát éljük. Az érintőképernyős telefonok sok tekintetben hasonlítanak egymásra, hatalmas kijelző borítja be a négyszögletes készülékeket, a mérnökök pedig jellemzően igyekeznek kiszorítani a mechanikus gombokat a tervezéskor. A telefonokat túlnyomórészt az ujjainkkal irányíthatjuk, ritkább esetben stylust is mellékel a gyártó. Mobil vásárláskor ne felejtsd el kipróbálni a készüléket kézbe véve és a füledhez tartva. A legtöbb helyen valószínűleg akkor sem lepődnek meg, ha megkérdezed, hogy egy pillanatra zsebre vághatod-e a kütyüt.


Samsung Galaxy Note 2 használata stylus-szal

A telefon stílusának fontos eleme ezen kívül még a gombok mérete és elhelyezkedése, valamint a képernyő, illetve a rajta megjelenő szöveg mérete és a kijelző felbontása. Az érintőkijelző nem minden, sok modellen még mindig vannak gombok, amik bizonyos célfunkciók ellátására használhatók, de ha zavarnak, kis kutatással találhatsz olyan típusokat, amin minimalizálták a hardveres gombok számát. Ugyanígy még mindig léteznek olyan modellek, ahol az érintőkijelző kap másodlagos szerepet – a választás a Tiéd! A kijelző mérete minden korábbinál fontosabb szerepet kap: lehetőség szerint ne csak azt nézd, hogy nagy a telefonod megjelenítője, járj utána a felbontásnak is! Ugyanaz a pixelmennyiség nagyobb felületen nem feltétlenül néz ki jól, a magasabb pixelsűrűség mindig szebb látványt ígér.

Olyan készüléket válassz, amit szívesen hordasz magaddal, tetszik és illik hozzád, könnyen használható, és megfelel a telefonálási szokásaidnak is.

Szolgáltatások

Mobiltelefon alkalmazások ikonjai

A szolgáltatások kapcsán sem lesz könnyebb a döntés, mint a stílusok terén, hisz itt is nagyon széles a választék: érdemes az összes lehetőséget alaposan megvizsgálni. Fontos, hogy olyan dolgokért ne adj ki fölöslegesen pénzt, amire nincs is igazán szükséged. Ha a mobilt csak és kizárólag telefonálásra fogod használni, elég egy egyszerű modellt választanod, de a mai készülékek többsége tucatnyi funkcióval és szolgáltatással várja az érdeklődőket. Irodai programok, kamera, szórakoztató alkalmazások, játékok, internetböngészés és e-könyv olvasó is szerepelnek többek között a palettán.

Teljesítmény

Az okostelefonok világában a teljesítmény az egyik legfontosabb tényező, tulajdonképpen a telefonvásárlás kezd a PC-választásra hajazni. Számít a processzor ereje, a memória és a belső tárhely mérete. Az alkalmazások erőforrást igényelnek, és hiába tudsz nagyfelbontású videót rögzíteni, ha visszajátszáskor döcög a felvétel. Ha a mobilod lesz az, amin elsődlegesen el tudnak érni, célszerű olyan készüléket választani, ami sokáig bírja lemerülés nélkül. Noha a mai telefonoknál általános, hogy naponta kell tölteni őket, az elvárható, hogy addig kihúzzák, míg hazaérünk a munkából.

Operációs rendszer

Android és Apple logó

Vásárlás előtt tájékozódjunk arról is, hogy az áhított modellen milyen operációs rendszer fut! Jelenleg az iOS és az Android a legnépszerűbbek, de a Windows Phone is jókora szeletet hasíthat ki a részesedési tortából a jövőben. Az Androidnál az iOS és a Windows alapvetően zártabb rendszer, ezért kevesebb módosításukkal találkozhatunk, ugyanakkor ez egyfajta biztonságérzetet is ad, hiszen az Apple és a Microsoft mindent elkövet, hogy a rendszere ne sérüljön.