Az idő pénz, figyelj a percdíjakra!

A mobiltelefon vásárlás nem ér véget a készülék kiválasztásával, azt is el kell döntenünk, milyen tarifák mellett szeretnénk beszélni, annál is inkább, mert utóbbi a mobilunk vételárát is befolyásolja. Hiába vagy évek óta megrögzött előfizetője valamelyik szolgáltatónak, egy új kütyü beszerzése kiváló alkalom arra is, hogy újragondold, megéri-e maradnod nála, vagy érdemes új lehetőségek után kutatni.

Mire kell figyelni tarifa választásnál?

Népszerű okostelefonok

A legjobb mobiltarifa kiválasztása evidens módon történik: legyen minél alacsonyabb a percdíj! Ez persze csak a végső szabály, a helyzet valamivel árnyaltabb. A szolgáltatók különböző díjakat határoznak meg a hívás vagy az üzenet típusától függően, ezeket kombinálják, majd így teszik elérhetővé különböző csomagokban.

Ismerd fel az igényeidet! A kapcsolási díjon felül saját hálózatba telefonálni jellemzően olcsóbb, mint egy másik szolgáltató felhasználóját hívni, ehhez hozzátartozik, hogy a vezetékes telefonokat is jellemzően drágán hívhatjuk. Nem mindegy, hogy csúcsidőn belül vagy kívül telefonálunk, és az SMS és MMS árak is változnak attól függően, hogy melyik hálózatba írunk.

Milyen extra szolgáltatások lehetnek hasznosak?

SMS írása QWERTY billentyűzeten

Nem árt feltérképezni, hogy az egyes szolgáltatók milyen pluszszolgáltatásokat kínálnak! Az okostelefonok világában a mobilinternet alapvető szempont, természetesen itt is más és más tarifák lelhetők fel a mobilinternet gyorsasága és a felhasználható adatmennyiség szerint. További nyalánkságokra is bukkanhatunk: a szolgáltatók bizonyos felárért cserébe néhány számmal ingyenes beszélgetést engedélyeznek, máshol kedvezményesen vásárolhatunk egy nagyobb adag SMS-t, és olyan szolgáltatást is rendelhetünk, ami hálózaton belül minden hívásnak csak az első 5 percét számolja fel. Korlátozások persze vannak, minden esetben legyünk körültekintőek!


A mobilodat már nemcsak telefonálásra és SMS küldésre használhatod, nézd meg 2012 TOP 10 okostelefonját bemutató videót: