Miben különbözik a digitális fényképező a hagyományos fényképezőtől?

Ha filmes fényképezőhoz szoktál, egy digitális fényképezőgépnél számtalan különbséget fogsz észrevenni. Ezekről adunk most egy rövid összefoglalót.

Energiaellátás

Sok digitális fényképező speciális, az adott modellhez tervezett akkumlátorokat használ.

Filmes gép: Egyszer használatos elemeket használ, amiket csak ritkán kell cserélni.

Digitális gép: Újratölthető vagy egyszerhasználatos elemeket és akkumulátorokat is egyaránt használhat, ezekből számtalan fajta létezik. Gyakran kell elemet cserélni vagy újratölteni.

Képek rögzítése

A CCD olyan, mint egy többször felhasználható film.

Filmes gép: Különböző fajta filmeket használ, eltérő fényérzékenységgel és képkocka-mérettel.

Digitális gép: Egy rögzített fényérzékeny chipet használ, ami 2 fajta lehet: CCD vagy CMOS. Az érzékelő mérete és a gép fényérzékenységének mértéke a chipfajtától függ. Különböző típusú filmek használatát lehet szimulálni a kamera különböző beállításaival.

Kompozíció összeállítása

Néhány digitális gépnek kihajtható-elforgatható LCD-kijelzőkje van: ez jól jöhet problémásabb képek készítésekor.

Filmes gép: Optikai keresője van, ami a kép 97-100%-át tudja befogni.

Digitális gép: Optikai keresője és LCD-kijelzője is van, az utóbbin a kép 100%-át meg lehet tekinteni. Az LDC képe erős fényben rosszul látható, ráadásul rengeteg energiát fogyaszt. Sok gép az optikai kereső helyett is elektronikusat használ (Electronic ViewFinder, EVF), mint a videokamerák. A filmes géphez szokott fotósoknak sokszor nem tetszik az elektronikus kereső – ha ilyen gépet szeretnél venni, próbáld ki előtte, hogy neked tetszik-e ez a megoldás.

A fénykép elkészítése

Filmes gép: Azonnal.

Digitális gép: A képmérettől, fájlformátumtól, médiatípustól, az átmeneti tárolásra hasznáható memóriamennyiségtől, érzékelőtípustól és az autofókusz sebességétől függ.

A fényképek tárolása

Filmes gép: Közvetlenül a filmen tárolja a képeket, ahová azok a gép elkattintásakor kerültek. Egy fix méretű tekercsen meghatározott számú kép fér el.

Digitális gép: A képeket digitális fájlként tárolja valamilyen kártyán vagy lemezen, amire később újabb képek menthetők. Ezekből különböző kapacitásúak kaphatók, mindegyiken különböző mennyiségű kép fér el.

JPEG Kis helyet foglal és gyorsan elkészíthető, de olyan tömörítő eljárást használ, ami valamelyest ronthat a kép minőségén.
RAW A TIFF fájlnál kisebb és alkalmasabb az utólagos retusálásra. Nem minden fényképező támogatja ezt a fájlformátumot, és csak egy speciális szoftver tudja őket olvasni.
TIFF Nagyméretű fájlok, amiknek a feldolgozása lasabb, de nincsen tömörítés miatti minőségromlás.

Képek megjelenítése

Filmes gép: Néhány különleges APS-géptől eltekintve nem tudja a képeket az előhívás előtt megjeleníteni. A számítógépes megjelenítéshez és feldolgozáshoz az előhívott képeket vagy a negatívjaikat be is scannelheted.

Digitális gép: Az elkészült képeket a gép LCD kijelzőjén láthatod. Sok fényképezőt a tévéhez is lehet csatlakoztatni, ahol kapásból megmutathatod őket az egész családnak. A képeket az internetre is feltöltheted egy on-line fotóalbumba, hogy a távolba szakadt ismerősöknek is megmutathasd őket.

Fényképek nyomtatása

A filmes gépekkel ellentétben a digitális fényképezővel készült képeket otthon is kinyomtathatod.

Filmes gép: A képeket először el kell vinned előhívatni, hogy megkapd őket kinyomtatva vagy akár bescannelve digitális fájlként.

Digitális gép: Feltöltheted a képeket a számítógépedre, ahonnan ki is nyomtathatod őket. Ha megfelelő nyomtatód van, a fényképezőt akár közvetlenül rá is csatlakoztathatod. Mára már gyakorlatilag az összes fotólabor foglalkozik digitális képekkel is, ezeken a helyeken a filmes képekel megegyező minőségű nyomatokat kaphaszt a digitális képeidről is.