Bekötés és extra funkciók

Az sem mindegy, hogyan csatlakoztathatjuk PC-nkhez a billentyűzetet, illetve az alapfunkciókon túl milyen kényelmi lehetőségekkel rendelkezik majd az új eszközünk. A helyes bekötés figyelmen kívül hagyása után biztosan mehetünk vissza a boltba magyarázkodni és cserét kérni, illetve a „filléres” pluszfunkciók kifelejtése is sok bosszúságot fog majd még okozni.

USB

Ez az USB-csatlakozó, ma már szinte minden billentyűzet így kapcsolódik a számítógéphez

Már rég kihaltak a Tesla erősítőkből ismert méretű csatlakozókkal szerelt AT csatlakozású billentyűzetek, és a PS/2 portos darabok is a múltat jelentik. Jelenleg USB-porton keresztül csatlakozó klaviatúrákat használunk, ilyen minden számítógép alaplapján van, és természetesen a csatlakozó terén szűkösebb lehetőségekkel bíró laptopokra is jutott belőlük. Az USB-csatlakozás gyors, a telepítés gyakorlatilag minden esetben automatikus.

Milyen billentyűzet extrákat érdemes keresni?

A WASD gombok megkülönböztetése hasznos funkció gamerek számára

A funkciógombok felett és oldalt nagyon sok billentyűzeten találhatunk kiegészítő blokkokat, legtöbbször internet, iroda (office) és multimédia kategóriában. Vannak speciális, videojátékos billentyűzetek, ezeken kijelzőket is találunk, illetve a játékok szempontjából kulcsfontosságú gombok (pl. WASD) is külön kiemelést kaptak rajtuk.

A csillogó rengetegből érdemes kiválogatni az igazán fontosakat. Ilyenek az internet böngésző, az e-mail kliens, esetleg a szövegszerkesztő és táblázatkezelő indítógombja. Általános tapasztalatok szerint a számológép (Calculator) fontos még, erre legtöbbünknek ugyan ritkán van szükségünk, de éppen ezért nehezen találjuk meg a Kellékek között rejtőző ikonját.

 

Rengeteg multimédiás kiegészítő gomb és még fülhallgató kimenet is van a legjobban felszerelt modelleken. A képen egy természetesebb elrendezésű kiosztást láthatunk

Legfontosabb talán, hogy a ki-be kapcsoló, illetve alvó üzemmódba (sleep, stand by) léptető gombok semmiképpen ne helyezkedjenek el könnyen elérhető, téveszthető helyen. Sokunknak az a legjobb, ha ezek a gombok egyáltalán nincsenek is ott a billentyűzeten. Másik hasznos dolog, ha nagy, könnyen felismerhető hangerőszabályzó és -némító gombokat tartalmaz a billentyűzet. A többi multimédia gomb (médialejátszó, előző/következő szám stb.) megléte igazából már nem annyira lényeges.